Treceți la conținutul principal

Chiftele cu fasole mung și ciuperci

 

     Mai e puțin și începe postul Crăciunului, așa că trebuie să ne pregătim cu rețete felurite și ce mi se pare foarte important, cu rețete hrănitoare. Fiind evident faptul că în perioada asta nu mai avem parte de aportul de proteine din surse animale, trebuie, totuși, să o substituim cu proteine vegetale, pe care le găsim în quinoa, ciuperci, năut, fasole, linte, soia, nuci. La asta m-am gândit când am compilat chiftelele de față, luând în considerare și punga de fasole mung recent (re)descoperită pe raftul din cămară. 

Ingrediente
  • 3/4 cană fasole mung, pusă la înmuiat peste noapte și fiartă a doua zi cam o oră
  • 3 morcovi curățați și dați pe răzătoarea mare
  • 4 ciuperci champignon foarte mari (pălărie și codiță) tocate mărunt
  • 1 ceapă roșie
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat
  • 1 lingură semințe de chia înmuiate în 2 linguri cu apă fierbinte (lăsate cam 5-10 minute)
  • 2 linguri făină de soia
  • 3 linguri ulei de măsline
     Fasolea fiartă am scurs-o si am pasat-o cu blender-ul (în proces, am mai adăugat o lingură de apă fierbinte, să se blenduiască mai cu spor). Am înmuiat într-o tigaie ceapa și usturoiul tocate mărunt într-o lingură cu ulei de măsline, pe foc mic spre mediu, am adăugat morcovii și ciupercile, am condimentat cu sare, piper și coriandru și le-am lăsat pe foc să se înmoaie cam un sfert de oră, amestecând din când în când. Apoi am dat amestecul deoparte și l-am lăsat să se răcească. Când s-a răcit l-am amestecat cu fasolea, semințele de chia înmuiate în apă fierbinte, făina de soia și cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline am format chiftelele. Le-am pus pe o hârtie de copt unsă cu ulei de măsline în tava de cuptor, le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade C cam 40 de minute, după primele 20 de minute le-am întors de pe o parte pe cealaltă, se se rumenească frumos. Le-am scos din cuptor când au fost gata și le-am lăsat să se răcorească puțin înainte de a le asambla într-un minunat sandwich, cu o salată de varză și sos de tahina.

     Salata de varză am făcut-o repejor din varză roșie și varză albă (cam 150g împreună), tăiate fideluță și amestecate cu ulei de măsline (1 linguriță), oțet de vin alb îndoit cu puțină apă (1/2 linguriță oțet, 1/2 linguriță apă), sare (1/4 linguriță), piper negru măcinat (1/8 linguriță), semințe de fenicul măcinate (1/4 linguriță).

     Pentru sosul de tahina am amestecat 2 linguri tahina (pastă de susan) cu o lingură apă, zeama de la 1 limetă (nu mai aveam lămâi, puteți pune zeama de la jumătate de lămâie), 2 căței de usturoi striviți în presă (sau tocați foarte, foarte mărunt), sare și piper după gust, pătrunjel tocat (cam 1 lingură).

     A fost un prânz sățios,proaspăt și hrănitor,  pe gustul meu, ce să mai spun? :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …