Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu banane și ciocolată


     Răsfățul culinar este unul dintre cele mai plăcute feluri de răsfăț oricând, oriunde. Și dacă momentul include și ceva ciocolată, euforia este deplină. Părerea mea! Pentru un moral ridicat la cote cât mai înalte, e bine din când în când să ne mai răsfățăm cu ceva bun. Aș vrea eu să îmi permit mai des răsfățuri din astea, dar de la un anumit moment al existenței mele efemere am băgat de seamă că așa ceva nu prea îmi face bine, așa că încerc să nu exagerez. Și cum azi e zi de sărbătoare, frumos e să avem pe masă ceva bun, cu atât mai mult dacă avem sărbătoriți.
    Prăjiturelele în ceașcă (cupcakes) sunt deliciile perfecte pentru orice moment și ocazie, fie că e un moment obișnuit, fie că e unul de sărbătoare. Și prăjiturelele astea chiar mi-au adus mult răsfăț pentru ziua de azi.

     Ingrediente

  • 250g făină
  • 2 lingurițe și 1/2 praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 linguriță cardamon măcinat
  • 2 ouă
  • 100g miere
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 2 banane coapte, pisate bine cu furculița
  • 125g unt topit și răcit
  • 100g ciocolată tăiată în bucăți
     Ouăle se bat bine, bine cu mierea (cu mixerul e de preferat, dacă nu vreți să vă obosiți prea mult cu telul), se adaugă bananele și extractul de vanilie și se mixează până la omogenizare, se adaugă untul, iar apoi în 3 ture făina amestecată cu praful de copt, sarea și cardamonul măcinat. La final se încorporează ciocolata și se pune compoziția în tava de brioșe/muffins/cupcakes în care se pun forme de hârtie (sau se unge bine cu unt dacă nu aveți forme de hârtie). Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (trec proba scobitorii). Se scoate tava și se lasă 5 minute, apoi se scot prăjiturelele pe un grilaj și se lasă să se răcească complet.

      Glazura
  • 100g unt moale
  • 200g cremă de brânză la temperatura camerei
  • 1/2 banană mixată
  • 1 lingură miere
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
     Se amestecă toate ingredientele până la omogenizare. Nu mi-a ieșit glazura asta super tare, probabil ar trebui o cantitate mai mare de unt sau să puneți zahăr pudră (în mod normal, se pun cam 2-3 căni, eu prefer să nu folosesc zahăr). Se ornează cu această glazură prăjiturelele răcite, de preferat în ziua în care se și servesc.

     Așa se fac. Eu am gustat una fără glazură după ce s-au răcit să văd ce minunăție a ieșit. O minunăție a ieșit, într-adevăr. Sunt aromate, sunt pufoase și au ciocolată!!!!!! Cred că nu mai trebuie să spun nimic. Decât ...

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …