Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu banane și ciocolată


     Răsfățul culinar este unul dintre cele mai plăcute feluri de răsfăț oricând, oriunde. Și dacă momentul include și ceva ciocolată, euforia este deplină. Părerea mea! Pentru un moral ridicat la cote cât mai înalte, e bine din când în când să ne mai răsfățăm cu ceva bun. Aș vrea eu să îmi permit mai des răsfățuri din astea, dar de la un anumit moment al existenței mele efemere am băgat de seamă că așa ceva nu prea îmi face bine, așa că încerc să nu exagerez. Și cum azi e zi de sărbătoare, frumos e să avem pe masă ceva bun, cu atât mai mult dacă avem sărbătoriți.
    Prăjiturelele în ceașcă (cupcakes) sunt deliciile perfecte pentru orice moment și ocazie, fie că e un moment obișnuit, fie că e unul de sărbătoare. Și prăjiturelele astea chiar mi-au adus mult răsfăț pentru ziua de azi.

     Ingrediente

  • 250g făină
  • 2 lingurițe și 1/2 praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 linguriță cardamon măcinat
  • 2 ouă
  • 100g miere
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 2 banane coapte, pisate bine cu furculița
  • 125g unt topit și răcit
  • 100g ciocolată tăiată în bucăți
     Ouăle se bat bine, bine cu mierea (cu mixerul e de preferat, dacă nu vreți să vă obosiți prea mult cu telul), se adaugă bananele și extractul de vanilie și se mixează până la omogenizare, se adaugă untul, iar apoi în 3 ture făina amestecată cu praful de copt, sarea și cardamonul măcinat. La final se încorporează ciocolata și se pune compoziția în tava de brioșe/muffins/cupcakes în care se pun forme de hârtie (sau se unge bine cu unt dacă nu aveți forme de hârtie). Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (trec proba scobitorii). Se scoate tava și se lasă 5 minute, apoi se scot prăjiturelele pe un grilaj și se lasă să se răcească complet.

      Glazura
  • 100g unt moale
  • 200g cremă de brânză la temperatura camerei
  • 1/2 banană mixată
  • 1 lingură miere
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
     Se amestecă toate ingredientele până la omogenizare. Nu mi-a ieșit glazura asta super tare, probabil ar trebui o cantitate mai mare de unt sau să puneți zahăr pudră (în mod normal, se pun cam 2-3 căni, eu prefer să nu folosesc zahăr). Se ornează cu această glazură prăjiturelele răcite, de preferat în ziua în care se și servesc.

     Așa se fac. Eu am gustat una fără glazură după ce s-au răcit să văd ce minunăție a ieșit. O minunăție a ieșit, într-adevăr. Sunt aromate, sunt pufoase și au ciocolată!!!!!! Cred că nu mai trebuie să spun nimic. Decât ...

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…