Treceți la conținutul principal

Pâine cu făină de năut



     Mi s-a terminat ultima pâinică și cum am și reîmprospătat maiaua am căutat pe blogurile mele preferate cu pâini cu maia și m-am hotărât să o încerc pe asta . Dar pentru că nu vroiam o pâine foarte mare, am folosit doar jumătate din cantitățile date și un amestec de făină albă standard și făină integrală în locul făinii de pâine indicată în rețetă.
    Fiind o cantitate mai mică, evident, am modificat și timpii de lucru, așa că prima fermentare a durat 1 oră și jumătate, cu 2 SF din 30 în 30 de minute, direct în vasul în care am frământat, preforma - 20 de minute, forma finală și ultima dospire 1 oră și jumătate.

Ingrediente

  • 215g maia albă, hidratare 100%
  • 150g făină de năut
  • 140g făină integralăâ
  • 140g făină albă standard (650)
  • 260g apă filtrată
  • 1 și 1/2 linguriță sare
     Am amestecat toate ingredientele, mai puțin sarea și le-am lăsat jumătate de oră. Am presărat sarea și am frământat direct în vas cam 20 de minute (eu nu am forță foarte mare și nici robot să-mi învârtă aluatul și la mașină nu-mi place să frământ pâinea cu maia, așa că vedeți care cum aveți putere sau instrumente la îndemână, s-ar putea să vă ia mai puțin frământatul, până veți observa dezvoltarea rețelei de gluten). Am acoperit și am lăsat vasul într-un loc ferit de curenți pentru prima fermentare; după cum vă spuneam, aceasta a durat la mine o oră și jumătate, cu 2 strech&fold direct în vas, prima la min. 30, a doua la min. 60. După o oră și jumătate am pus aluatul pe masa de lucru înfăinată puțin, am dat preforma rotundă, am acoperit și am lăsat aluatul vreo jumătate de oră, apoi i-am dat forma finală (eu am ales batard), am pus pâinea în formă (am o formă lungă, în care am pus un șervet înfăinat bine), forma într-o pungă pe care am închis-o bine și am lăsat la dospit cam o oră și jumătate (am verificat cam din 15 în 15 minute după primele 50 de minute să văd starea aluatului, pentru că era destul de călduț și nu vroiam să dospească prea mult). Am încins între timp cuptorul (230 de grade C), cu vreo 10 minute înainte să bag la copt pâinea am pus o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului, pentru aburi. Cum spuneam, când a fost dospit aluatul, am răsturnat pâinea pe foaia de copt, am pus-o în tavă, am crestat-o și am băgat tava în cuptor. A stat acolo cu abur vreo 20 de minute,  apoi am scăzut temperatura la 200-210 grade C și am lăsat-o să se rumenească frumos încă vreo jumătate de oră (eu întotdeauna fac testul cu ciocănitul, dacă sună a gol, e gata). Am stins focul, am mai lăsat pâinea în cuptor cu ușa întredeschisă vreo 15 minute, apoi am scos-o din cuptor și am lăsat-o să se răcească complet înainte să o tai și să văd ce minune a ieșit.




     A ieșit o pâine cu gust bogat, consistentă, care aduce aminte de hummus, datorită, evident, făinii de năut. Bună, bună! Am mâncat 2 felii de dimineață, unse cu puțin ulei de măsline, roșii uscate și usturoi. 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…