Treceți la conținutul principal

Ciocolată caldă



     Am căpătat viruși după o seară frumoasă, de altfel, dar petrecută sub cerul liber. Și deși am fost echipată corespunzător, se pare că statul pe loc vreo 2 ceasuri mi-a cam debusolat sistemul și azi am zăcut cu nasul în batistă, cocoțată în vârful patului, cu Țiți pe post de păturică și am băut jde căni de ceai cald. Dar când sunt într-o stare din asta știu îmi pot ridica puțin moralul cu ceva bun, ciocolatos, fierbinte, ca de exemplu o ciocolată caldă, aromată. Ceea ce am și făcut.

Ingrediente

  • 250ml lapte
  • 100ml smântână dulce de frișcă
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 steluță anason
  • 1 băț scorțișoară
  • 2 cuișoare
  • 1 linguriță sirop de arțar
  • 1 linguriță cacao
  • 3 pătrățele ciocolată amăruie (72% cacao)
     Am pus pe foc mic într-o cratiță laptele cu smântâna, sarea, anasonul, scorțișoara și cuișoarele și le-am adus la punctul de fierbere. Am amestecat separat cacaoa, siropul de arțar și ciocolata rasă, am turnat amestecul fierbinte de lapte și am amestecat bine, apoi am pus la loc pe foc toată minunea asta și am mai lăsat-o 2-3 minute, amestecând ușor. Am strecurat-o mai apoi și am pus-o într-o cană. Peste am pus un moț de frișcă obținut dintr-o sută de grame smântână dulce de frișcă bătută bine cu o linguriță sirop de arțar. Și peste toate, am presărat nițică scorțișoară.


    Și am băut-o. Balsam pentru suflet, încântare pentru simțuri și ridicare a moralului meu zăpăcit de viruși, un răsfăț de care m-am bucurat la ceas de seară. Asta nu înseamnă că nu-l puteți savura oricând aveți poftă. Așa că ... Să-l savurați cu drag! :)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…