Treceți la conținutul principal

Ciocolată caldă



     Am căpătat viruși după o seară frumoasă, de altfel, dar petrecută sub cerul liber. Și deși am fost echipată corespunzător, se pare că statul pe loc vreo 2 ceasuri mi-a cam debusolat sistemul și azi am zăcut cu nasul în batistă, cocoțată în vârful patului, cu Țiți pe post de păturică și am băut jde căni de ceai cald. Dar când sunt într-o stare din asta știu îmi pot ridica puțin moralul cu ceva bun, ciocolatos, fierbinte, ca de exemplu o ciocolată caldă, aromată. Ceea ce am și făcut.

Ingrediente

  • 250ml lapte
  • 100ml smântână dulce de frișcă
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 steluță anason
  • 1 băț scorțișoară
  • 2 cuișoare
  • 1 linguriță sirop de arțar
  • 1 linguriță cacao
  • 3 pătrățele ciocolată amăruie (72% cacao)
     Am pus pe foc mic într-o cratiță laptele cu smântâna, sarea, anasonul, scorțișoara și cuișoarele și le-am adus la punctul de fierbere. Am amestecat separat cacaoa, siropul de arțar și ciocolata rasă, am turnat amestecul fierbinte de lapte și am amestecat bine, apoi am pus la loc pe foc toată minunea asta și am mai lăsat-o 2-3 minute, amestecând ușor. Am strecurat-o mai apoi și am pus-o într-o cană. Peste am pus un moț de frișcă obținut dintr-o sută de grame smântână dulce de frișcă bătută bine cu o linguriță sirop de arțar. Și peste toate, am presărat nițică scorțișoară.


    Și am băut-o. Balsam pentru suflet, încântare pentru simțuri și ridicare a moralului meu zăpăcit de viruși, un răsfăț de care m-am bucurat la ceas de seară. Asta nu înseamnă că nu-l puteți savura oricând aveți poftă. Așa că ... Să-l savurați cu drag! :)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so