Treceți la conținutul principal

Tarte cu gutui


     Cam greu am scris rețeta asta, dar pot spune în apărarea mea că în fiecare zi a intervenit ceva, am și fost puțin în deplasare, m-am mai luat și cu altele, așa că, făcându-mi mea culpa, revin cu rețeta promisă. Ce pot să vă mai spun este că mămicii mele i-a plăcut tare mult, la fel și mie, inspirația pentru felul în care am pregătit gutuile mi-a fost dată de David Lebovitz, după rețeta asta , însă cu modificările pe care le veți remarca.

     Crusta
  • 70g făină de migdale
  • 70g făină integrală
  • 115g unt nesărat tăiat în cuburi, rece
  • 1 linguriță apă rece
  • 1 ou
  • 1/8 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr brut
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
     Le-am amestecat pe rând, mai întâi făina cu zahărul, scorțișoara și sarea, apoi am adăugat untul și l-am încorporat cu blenderul meu manual (dacă nu aveți așa ceva, cu vârful degetelor frecați untul cu făina până obțineți un amestec sfărâmicios sau amestecați toate ingredientele în robot), apoi am adăugat oul pe care l-am bătut ușor cu apa și am format aluatul pe care l-am modelat în formă de bilă, l-am învelit în folie alimentară și l-am turtit în formă de disc. L-am dat la frigider jumătate de oră.

     Umplutura
  • 2 gutui mari curățate și tăiate felii
  • 2 căni cu apă
  • 2 linguri miere + 1 lingură pentru siropul final
  • 1 baton de vanilie tăiat pe lung
  • zeama de la o lămâie
     Le-am pus pe toate într-o cratiță acoperită, pe foc mic, până s-au înmuiat feliile de gutuie, apoi le-am scos și le-am lăsat să se scurgă. Restul de lichid l-am pus din nou pe foc cu lingura de miere și l-am lăsat la foc mic, neacoperită finnd cratița, până s-a redus la jumătate, fiind destul de gros. L-am lăsat să se răcească.

     Pentru a monta tarta puteți folosi o formă cu diametrul de 23cm sau puteți face ceea ce am făcut eu, adică 4 tarte mai mici, pentru porții individuale. Am încălzit cuptorul la 180 de grade C. Am pus cam 3 linguri din sosul de gutui în fiecare formă, apoi am aranjat feliile de gutuie, am întins și decupat 4 cercuri de aluat și le-am pus peste gutui, împingând marginile pe pereții formelor în jos, lipindu-le de marginile formei, astfel încât să le sigileze oarecum și să nu lase siropul să iasă. Le-am dat la cuptorul preîncălzit cam 20 de minute, până s-a rumenit aluatul. Le-am scos din cuptor și le-am lăsat să se răcească puțin, apoi le-am răsturnat pe platouri.

     Ce mi-a plăcut a fost faptul că nu au ieșit super dulci, iar blatul a fost fraged, dar și puțin crănțănicios, de la făina de migdale. Ne-au plăcut, le-am mâncat, mai fac. :)

Poftă bună!



 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…