Treceți la conținutul principal

Rulouri cu scorțișoară și nuci pecan (cu maia)

    

     Vine frigul, rău îmi pare, bine că mă pot ascunde în bucătărie și da drumul la cuptor să fac lucruri bune, să alung nemulțumirea mea profundă față de vremea de afară :P. Așa m-am apucat după minunata pâine și de niște rulouri delicioase, pe care de mult le aveam în program, dar de care nu m-am apucat din motive de lene, în principal. Și ca să meargă treaba și mai repede și din motive de timp, am apelat cu încredere la minunata și prea puțin folosita (în ultimul timp)  mașină de pâine a mea, pentru frământatul și dospitul aluatului.
      După cum zic și în titlu, varianta asta de aluat e cu maia, dacă nu aveți puteți folosi și drojdie, o să încerc să aproximez cantitățile și o să fac o notă separat. Oricum, au ieșit niște pufoșenii moi, delicioase, eu n-am avut la îndemână un vas mai mare, așa că le-am mai înghesuit și au crescut mai mult în sus, că pe laturi nu aveau unde să se întindă, dar nu contează! Aș fi mâncat tot, cu greu m-am abținut și doar de dragul degustării m-am limitat la 2 bucăți. :P

Ingrediente

Aluat

  • 1 cană maia albă, 100% hidratare (eu am folosit din rezerva de resturi de maia pe care o hrănisem cu o zi înainte și pe care am ținut-o la frigider, înainte de folosire am lăsat-o vreo oră la temperatura camerei)*
  • 1 cană/240ml lapte călduț*
  • 650g făină albă (eu am folosit o făină bio AllGreen)*
  • 2 ouă
  • 100g unt moale (la temperatura camerei sau ușor topit și răcit)
  • 1/4 / 85g cană miere lichidă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
* În varianta cu drojdie veți folosi 1 plic și jumătate cu drojdie uscată, 360ml lapte și 775g făină, în rest cantitățile ingredientelor rămân neschimbate.

Umplutura (cantitatea asta am împărțit-o în 2, pentru fiecare dintre cele 2 rulouri pe care le-am format)
  • 4 linguri unt moale
  • 2 linguri miere
  • 1/2 cană nuci pecan măcinate (merge și cu nuci de-ale noastre, nu-i bai, eu din astea aveam la îndemână)
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
Glazura
  • 1/2 cană zahăr pudră
  • 2-3 linguri lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
     Le-am pus pe toate în mașina de făcut pâine în ordinea potrivită (fiecare mașină are o ordine de punere a ingredientelor, la mine mai întâi lichidele, apoi făina și drojdia, dar folosind maia, am amestecat-o cu lichidele, apoi am pus făina și la sfârșit sarea și condimentele) și am folosit programul de frământat și dospit/pregătire pâine. Dospirea în mașină durează la programul ăsta cam o oră, dar eu am mai lăsat aluatul în cuvă, la cald, să mai dospească încă o oră, în total, deci, 2 ore. Apoi am scos aluatul pe blatul de lucru ușor înfăinat, l-am aplatizat puțin să iasă din gazele acumulate și l-am împărțit în 2 bucăți (așa mi-a fost mai ușor să-l manevrez și apoi nici spațiul meu de lucru nu e foarte mare). Am întins fiecare bucată, pe rând, cu sucitorul, sub formă dreptunghiulară, am întins umplutura, am rulat, am tăiat în bucăți egale (din fiecare rulou mie mi-au ieșit 10 bucăți), le-am pus unele lângă celelalte într-un vas uns cu unt. Când am terminat operațiunea și toate bucățile au fost așezate frumos, am acoperit vasul cu o folie alimentară și am mai lăsat la crescut rulourile cam o oră (trebuie să se dubleze în volum).

     Între timp, cam cu jumătate de oră înainte să bag rulourile la copt, am încălzit cuptorul la 190 de grade C. Când au fost rulourile crescute, le-am dat la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, cam atât le-a trebuit rulourilor mele să fie rumene și ferme la atingere. Le-am scos din cuptor și le-am aplicat glazura, apoi am scos cele 2 bucăți despre care v-am povestit, pe care le-am mâncat. Cu o cană cu lapte. Divine! Asta se întâmpla seara, de dimineață am mai mâncat 2 bucăți cu cafea. La fel de bune! :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …