Treceți la conținutul principal

Gogoșele cu iaurt

     

     Sunt mai rapid de făcut decât gogoșile dospite, așa că dacă vi se face poftă nu trebuie să așteptați câteva ore până sunt gata.

     Ingrediente 

  • 2 ouă
  • 2 linguri zahăr (brut din trestie de zahăr)*
  • 2 linguri ulei de rapiță
  • 1 pahar mic iaurt (150g, Olympus grecesc 2% grăsime)*
  • 12 linguri făină (integrală)*
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
* eu am pus ce e menționat în paranteză, puteți folosi ce aveți la îndemână

     Le-am amestecat pe toate și am lăsat compoziția jumătate de oră să se odihnească. Am încălzit ulei de rapiță într-o cratiță (poate fi folosit orice fel de ulei vegetal - rapiță, arahide, floarea soarelui) până a ajuns la 170 de grade C (da, am și termometru pentru lichide, sirop de zahăr, etc. Dacă nu aveți, ideea e ca un cub de pâine să se rumenească în 60 de secunde, daca nu e gata mai trebuie încins, dacă se maronește prea repede, e prea încins.). Am luat cu lingura din compoziție și am pus în uleiul încins, întorcându-le cu paleta să se rumenească pe toate părțile, cratița mea fiind mai micuță, n-am pus decât câte 4 gogoșele, să se poată rumeni bine toate și să nu se încalece unele peste celelalte. S-au făcut în cam 3-4 minute. Le-am scos pe șervețele absorbante, apoi am turnat peste ele miere, am presărat nucă măcinată și scorțișoară măcinată. 

     N-am mai mâncat de mult gogoși, așa că nu știu dacă sunt cea mai obiectivă persoană să-și dea cu părerea, însă au ieșit nemaipomenit de bune, extrem de pufoase la mijloc, gustoase și combinația cu miere, nuci și scorțișoară e de milioane. Mă scuzați, mă duc să-mi mai pun o porție!

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!