Treceți la conținutul principal

Ciocolată caldă cu lemn dulce, citronela și cardamon




     Daaaaa, nu-i nimic mai bun cand e frig ca o ciocolată caldă, aromată. Acestea fiind spuse, nu vă mai țin, luați rețeta și dați fuga la bucătărie să vă faceți o porție, apoi luați frumușel cana cu ciocolată fierbinte, cocoțați-vă în vârful patului, înveliți-vă cu o pătură pufoasă, luați și o carte și relaxați-vă!

Ingrediente

  • 1 cană lapte
  • 1/2 cană smântână dulce de frișcă
  • 6 păstăi de cardamon crăpate*
  • 1 bucată de lemn dulce (cam 10cm) tăiată pe jumătate în lungime*
  • 1 bucată citronela uscată (lemongrass) *
  • 1 vârf cuțit cu sare
  • 1 linguriță cacao
  • 4 pătrățele ciocolată neagră (85% cacao)
  • 1 linguriță miere
* Minunatele ingrediente le puteți lua de la Bazarul cu Mirodenii, așa cum am făcut eu. 

     Se pun pe foc mic, într-o crăticioară, laptele, smântâna dulce, condimentele și sarea și se țin pe foc mic cam 10-15 minute, amestecând din când în când. Într-un vas se amestecă mierea, cacaoa și ciocolata rasă. Se strecoară infuzia de lapte și se toarnă peste amestecul de ciocolată. Se pune tot amestecul la loc, pe foc mic, și se amestecă incontinuu cu telul până compoziția începe să se îngroașe (aproximativ 10min.). Se tornă în ceașcă, se decorează cu frișcă și se mai presară puțin cardamon măcinat. Asta-i tot. Și e delicioasă!
Să vă fie de bine!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!