Treceți la conținutul principal

Fursecuri în două culori



     Pentru că niciodată nu sunt prea multe dulciuri, iar fursecurile sunt bune pentru orice moment al zilei, continuu saga fursecurilor cu unele din familia celor fragede, cu unt, dar în două culori. Sunt delicioase, arată bine și cu siguranță nu te poți opri la unul, două.

Ingrediente

  • 3 căni făină albă
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 150g unt moale
  • 1 cană zahăr brut
  • 1 ou mare
  • 2 lingurițe extract de vanilie 
  • 1 linguriță cafea instant dizolvată în 2 linguri apă fierbinte
  • 3 linguri cacao
  • 80g ciocolată neagră (74% cacao) topită, călduță


    Făina, sarea și bicarbonatul le-am amestecat într-un bol. Untul înmuiat l-am amestecat cu mixerul împreună cu zahărul până am obținut o compoziție aerată, am adăugat oul și extractul de vanilie și am bătut în continuare până s-au omogenizat. Cu o spatulă am încorporat amestecul de făină în 2 tranșe până am obținut un amestec omogen. Am luat jumătate din compoziție am pus-o în alt bol și i-am adăugat cafeaua dizolvată, cacaoa și ciocolata topită. Le-am mixat bine, bine până s-au combinat toate ingredientele.

     Am format din fiecare dintre cele 2 compoziții câte un dreptunghi, le-am împachetat în folie alimentară și le-am lăsat la frigider cam jumătate de oră. Apoi le-am scos, le-am pus între 2 foi de hârtie de copt - pe fiecare în parte, deci am folosit 4 bucăți de foi de copt și le-am întins cu un sucitor, până am obținut dreptunghiuri de 1cm grosime. Le-am mai dat la frigider 15 minute, așa între foile de copt, apoi le-am scos, le-am suprapus și le-am presat una peste cealaltă cu un sucitor, să nu prindă aer între ele, și le-am mai întins puțin, lăsându-le între 2 foi de copt. Apoi am îndepărtat foaia de deasupra, le-am rulat strâns, ajutându-mă de foaia de dedesubt, am împachetat ruloul obținut în folie, l-am rulat strâns și l-am dat la frigider până s-a întărit. În stadiul ăsta, îl puteți băga la congelator până la 3 luni. L-am scos de la frigider, l-am tăiat în felii egale pe care le-am așezat în tavă, pe hârtie de copt. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade cam 12-14 minute, până au început să se întărească. Le-am scos pe un grilaj și le-am lăsat să se răcească. Bune și parfumate, după cum spuneam ... și fragede. :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …