Treceți la conținutul principal

Cornulețe cu osânză



     Ce-i osânza? Conform DEX, „grăsime crudă de porc din regiunea abdominală”. Dap, untură, adică, folosită pentru a da frăgezime diverselor prăjituri făcute în casă, că era mai la îndemână decât untul. Mama facea când eram mică saleuri cu untură și îmi amintesc viteza supersonică cu care dispăreau :)). Și cum am achiziționat așa ceva și mă tot căzneam de ceva vreme să o folosesc, să nu mai zacă prin frigider, Crăciunul a venit numai bine și am strecurat printre multele prăjiturele de inspirație nu tocmai românească și cornulețele fragede, cu gustul copilăriei, după cum mi-au spun prietenii, „exact ca și cornulețele făcute de bunica”. Și cum eu nu aveam rețeta și nici prin cărțile mele nu am găsit așa ceva, am sunat-o pe mama :D. Și mi-a dat rețeta asta minunată, pe care am făcut-o și bine am făcut! Au ieșit niște cornulețe parfumate, care se topeau, la propriu, în gură de cât de fragede erau. Săru'mâna, mama!

Ingrediente

  • 1 cană untură rece, de la frigider
  • 3 căni făină
  • 1/4 cană lapte călduț
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 lingură rom
  • 20g drojdie
  • gem de prune pentru umplutură

     Am dizolvat drojdia în lapte. Am cernut făina într-un bol și am amestecat-o cu sarea, am adăugat untura, le-am amestecat  puțin cu vârfurile degetelor, astfel încât untura să fie distribuită cât de cât în făină. Am făcut o gaură în mijloc și am adăugat drojdia dizolvată în lapte și romul, am integrat amestecul de făină cu untură până am obținut un aluat omogen, pe care l-am frământat cam 5 minute. Am acoperit aluatul și l-am lăsat să se odihnească jumătate de oră. L-am întins în formă de disc, l-am tăiat în două, apoi în 4, apoi încă o dată, fiecare sfert în 2, pentru că am vrut cornulețe mai mici. În fiecare capăt de fâșie astfel obținută am pus puțin gem și le-am rulat. Am pus cornulețele în tavă, pe o foaie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ jumătate de oră, până au început să se rumenească. Le-am scos pe un grilaj și am presărat zahăr pudră vanilat cât erau calde. 


Poftă bună!



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …