Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu ananas și rom alb



     Nu e din ciclul „împodobește, mamă, bradul”, ci împodobește masa cu bunătăți, să ne bucurăm cum se cuvine de sărbătorile ce se apropie :). Și pentru că și cei mari trebuie sa se bucure de dulciuri, am desăvârșit minunatele prăjiturele cu rom alb, licoare ce merge de minune cu ananasul. Varianta pentru pitici merge cu extract de vanilie sau de cocos, deși din rom, la copt, nu rămâne decât aroma, alcoolul se duce, așa că nu cred că reprezintă un pericol. Oricum, trebuie să le încercați, sunt unele dintre cele mai moi cupcakes pe care le-am gustat.

  Ingrediente cupcakes
  • 125g făină
  • 125g unt moale
  • 125g zahăr (muscovado light am folosit eu)
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 2 linguri rom alb
  • 225g ananas din conservă, scurs bine și tăiat bucățele
     Făina și sarea le-am cântărit și le-am cernut într-un vas. Separat, am mixat bine, bine untul cu zahărul, până a început amestecul să se umfle și să fie ușor, am adăugat, pe rând, ouăle, amestecând până la omogenizare, apoi am pus jumătate din cantitatea de făină, romul, am amestecat, apoi am pus restul de făină și am amestecat până am obținut o compoziție cremoasă. Am încorporat ușor și ananasul și am pus cu lingura de înghețată compoziția în tava pregătită cu forme de hârtie. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 25 de minute, am scos-o și am mai lăsat prăjiturile 5 minute în tavă, apoi le-am scos pe un grătar să se răcească complet.

  Glazura
  • 100g smântână dulce de frișcă rece
  • 125g mascarpone
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură miere
  • 2 linguri nucă de cocos răzuită fin, neîndulcită
  De decor - cireșe în compot, cu codiță (eu am luat un borcan de la MegaImage)

     Am bătut bine frișca, cu mixerul, am adăugat crema mascarpone și am continuat mixarea, am adăugat mierea, vanilia și nuca de cocos și le-am bătut până am obținut o compoziție cremoasă, consistentă. Am decorat cupcake-urile cu glazura și am pus câte o cireașă din compot.

     Sunt moi, savuroase, aromate, o încântare, ca să nu mai spun că a avut parte de glazura de la o prăjiturică pe care am mâncat-o Kițilina mea, care taaare s-a mai lins pe botic de plăcere! :))

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …