Treceți la conținutul principal

Clătite cu stafide, umplute cu mere




     Că de mult timp n-am mai făcut clătite, și cum am scos maiaua pentru reîmprospătare, am păstrat din ea o parte după hrănire, să fac ceva bun. Au ieșit niște pufoșenii delicioase, aromate, numai bune pentru un răsfăț de iarnă.

  Ingrediente

  Aluat clătite

  • 80g maia hidratare 100%
  • 300ml lapte
  • 1 ou
  • 70g făină
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/3 cană stafide înmuiate o oră într-o lingură de rom
     Am amestecat toate ingredientele, mai puțin stafidele și am lăsat aluatul să se odihnească aproximativ o oră. Le-am copt într-o tigaie unsă cu puțin unt, presărând stafide pe fiecare foaie după ce am pus aluatul în tigaie (trebuie să aveți stafidele la îndemână, să le presărați imediat după ce ați pus aluatul, astfel încât să rămână prinse în aluat). Mi-au ieșit 6 clătite (am o tigaie specială de clătite de la Tefal, cu diametrul de 26cm, dacă aveți o tigaie mai mică, o să vă iasă mai multe). Le-am păstrat la cald până am făcut umplutura.

     *Dacă nu aveți maia, nu intrați în panică și nu lăsați amănuntul ăsta să stea în calea voastră și a minunatelor clătite. Faceți un aluat normal de clătite, cu foaia puțin mai groasă, nu foarte subțire, să poată ține stafidele.

   Umplutura
  • 6 mere mici curățate și tăiate felii, peste care am stors zeamă de lămâie să nu se oxideze 
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură zahăr tip melasă
  • 1 lingură rom
     Am pus untul într-o tigaie și l-am lăsat să se maronească, cam 5-6 minute, am pus și zahărul și l-am lăsat să se caramelizeze ușor, 1-2 minute, apoi am pus merele și la final romul, învârtindu-le în tigaie până s-au înmuiat puțin merele, să rămână, totuși, întregi, nu să se facă piure și s-a evaporat alcoolul.

     Am umplut clătitele cu merele, pe unele le-am făcut pungulițe, pe unele le-am împăturit în 4, pe unele le-am rulat (câte 2, câte 2). Voi le puteți aranja după bunul plac și inspirația de moment. Orice ați face, clătitele astea se topesc în gură și cu siguranță o să dispară rapid. Dacă vreți să fie și mai moțate, puteți să le serviți și cu puțină frișcă alături, dar nu e obligatoriu. Eu n-am mai ajuns să fac, dar nu prea a contat :P.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …