Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu mere și vin roșu



      Ei, da! Pentru că am intrat oficial în prima lună de iarnă, pentru că e sărbătoarea țărișoarei noastre, nici nu concep să nu fie ceva bun pe masă și, pe cât se poate, să ne amintească de iarnă și de sărbătoare, nu? Așa că am ales o combinație clasică de arome de sezon, completată și înnobilată de savoarea vinului roșu demidulce. Prăjiturelele perfecte pentru o asemenea zi!

Ingrediente

  • 125g unt moale
  • 125g zahăr (eu am combinat zahăr muscovado light și zahăr tip melasă)
  • 2 ouă mari (eu am pus 3 mai mici, că sunt de țară)
  • 125g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 3 linguri vin roșu demidulce
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 2 mere mici curățate de coajă și de cotor și tăiate cuburi foarte mici
      Untul se amestecă cu zahărul bine, cu mixerul, până se obține o compoziție pufoasă, se adaugă, pe rând, ouăle, vinul, apoi făina amestecată cu praful de copt, sarea și scorțișoara. La final se adaugă bucățelele de mere, se pun în formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 15-20 de minute, să treacă testul cu scobitoarea. Se scot din cuptor, se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scot pe un grătar să se răcească complet înainte de a le orna.

Glazura
  • 1/2 cană unt moale
  • 3 căni zahăr pudră
  • 1 lingură și 1/2 vin roșu demidulce
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
       Se amestecă toate ingredientele cu mixerul până se obține un amestec omogen, cremos, se pune în poșul dotat cu vârf în formă de stea și se decorează cupcake-urile.

  Eu am preferat să fac mini-cupcakes, mi-au ieșit 24, dacă folosiți forma normală de brioșe/muffins/cupcakes, ies 12. La fel de frumoase, gustoase și aromate! 

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …