Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu mere și vin roșu



      Ei, da! Pentru că am intrat oficial în prima lună de iarnă, pentru că e sărbătoarea țărișoarei noastre, nici nu concep să nu fie ceva bun pe masă și, pe cât se poate, să ne amintească de iarnă și de sărbătoare, nu? Așa că am ales o combinație clasică de arome de sezon, completată și înnobilată de savoarea vinului roșu demidulce. Prăjiturelele perfecte pentru o asemenea zi!

Ingrediente

  • 125g unt moale
  • 125g zahăr (eu am combinat zahăr muscovado light și zahăr tip melasă)
  • 2 ouă mari (eu am pus 3 mai mici, că sunt de țară)
  • 125g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 3 linguri vin roșu demidulce
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 2 mere mici curățate de coajă și de cotor și tăiate cuburi foarte mici
      Untul se amestecă cu zahărul bine, cu mixerul, până se obține o compoziție pufoasă, se adaugă, pe rând, ouăle, vinul, apoi făina amestecată cu praful de copt, sarea și scorțișoara. La final se adaugă bucățelele de mere, se pun în formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 15-20 de minute, să treacă testul cu scobitoarea. Se scot din cuptor, se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scot pe un grătar să se răcească complet înainte de a le orna.

Glazura
  • 1/2 cană unt moale
  • 3 căni zahăr pudră
  • 1 lingură și 1/2 vin roșu demidulce
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
       Se amestecă toate ingredientele cu mixerul până se obține un amestec omogen, cremos, se pune în poșul dotat cu vârf în formă de stea și se decorează cupcake-urile.

  Eu am preferat să fac mini-cupcakes, mi-au ieșit 24, dacă folosiți forma normală de brioșe/muffins/cupcakes, ies 12. La fel de frumoase, gustoase și aromate! 

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!