Treceți la conținutul principal

Stollen cu marțipan



     Acest cozonac nemțesc cu fructe, migdale și marțipan este printre dulciurile mele favorite de Crăciun. Nu dați cu pietre în mine, cozonacul nostru e foarte bun, minunat, îl fac cu mare drag, dar nu e chiar pe placul meu, recunosc. În schimb, prefer aluatul încărcat de fructe uscate, nuci, condimentat, așa cum e stollen-ul. Despre ce feluri puteți întâlni, vă invit să citiți aici. Rețeta pe care eu am urmat-o, cu mici modificări, o regăsiți pe același site, pe această pagină. Repet, eu am făcut unele modificări și după cum am observat pe parcursul procesului tehnologic, cantitatea de aluat e suficientă pentru 2 cozonaci mari sau 4 medii, dacă vreți să faceți pentru a da cadou, vă pot ieși chiar 6 bucăți mici. Având în vedere faptul că a fost destul de mult aluat, doar unul dintre cozonacii mei a ajuns să aibă umplutură de marțipan, celălalt nu, pentru că nu mai aveam marțipan. Nu-i nimic, a ieșit minunat și așa. Aluatul îl puteți realiza după metoda dată, e cam la fel cu cea a aluatului nostru de cozonac sau puteți apela la ajutorul mașinii de făcut pâine (așa cum am făcut eu), asta dacă aveți mașină de făcut pâine, evident. Dacă nu, nu-i bai, doar că o să vă ia puțin mai mult timp.

Ingrediente

  • 2 căni și 1/4 fructe uscate tăiate bucăți (eu folosesc Fruct Mix de la Sanovita)*
  • 1 cană stafide (amestec stafide de Corint, stafide aurii)*
  • 4 linguri rom
  • 1 cub drojdie proaspătă amestecat cu 1 linguriță zahăr și 1 lingură cu apă călduță
  • 3 căni făină
  • 1/2 cană lapte călduț
  • 1/2 cană zahăr
  • 1 ou
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 linguriță cardamon
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 150g unt moale
  • 1 cană migdale ușor rumenite în cuptor și tăiate în bucăți mari
  • 150g marțipan (1 pachet marțipan dr. Oetker) - pentru umplut
* Fructele uscate le-am înmuiat în rom și le-am lăsat la macerat peste noapte.

Glazura
  • 2 linguri unt topit
  • zahăr pudră
     Aluatul l-am făcut la mașina de pâine, după cum vă spuneam, punând în cuvă ingredientele de mai sus, mai puțin fructele uscate, migdalele și marțipanul. Când a fost gata, l-am pus pe masa de lucru ușor înfăinată și am adăugat fructele uscate și migdalele tăiate și am împărțit aluatul în 2 părți (repet, așa mi-au ieșit 2 cozonaci destul de mari, dacă vreți mai mici, împărțiți aluatul în 4 sau 6 bucăți). Am întins o parte din aluat în formă dreptunghiulară, ușor ovală la margini, marțipanul l-am rulat într-un baton de lungimea aluatului (partea cea mai lungă) și l-am pus nu chiar la mijloc, ci mai aproape de una din părți , apoi am rulat aluatul peste batonul de marțipan,  astfel încât capetele să nu se suprapună perfect și să rămână o margine de 2-3cm. Am format și al doilea cozonac, fără marțipan, după cum v-am spus. Am pus cozonacii în tavă, pe o foaie de copt, i-am acoperit cu folie și i-am  lăsat să mai crească o oră, apoi i-am dat la cuptorul preîncălzit la 175 de grade C cam 40 de minute, până s-au rumenit. I-am scos, i-am uns cu unt topit și am presărat zahăr pudră, apoi i-am lăsat să se răcească complet, i-am uns din nou cu unt topit și am presărat zahăr pudră din abundență.

     Arată superb, e gustos nevoie mare, merită să-l luați în considerare ca desert pentru masa de Crăciun.

Poftă bună!





Comentarii

  1. multuuumesc! ieri l-am cumparat gata facut (de la Billa, facut in Germania). frapant de bun, avea mult martipan. clar il execut de Craciun.
    sarbatori cu bucurie si pace!
    stefania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, facut in casa o sa-ti placa si mai mult! ;)
      Sarbatori minunate sa ai si tu! :-*
      Mariana

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…