Treceți la conținutul principal

Păstrăv umplut, cu sos de ciuperci și mămăliguță



      Îmi place peștele la nebunie, îmi plac și ciupercile și mămăliga, vă dați seama că o combinație din toate cele trei ar fi fost menită să mă încânte într-un mare fel. Ceea ce s-a și întâmplat. Și n-am fost numai eu încântată de ce a ieșt, ci și Țițilina mea, care a ronțăit cu mare poftă coada de pește și o bună bucată din pielea rumenită și crănțănicioasă și a gustat cu la fel de multă plăcere și din sosul de ciuperci. Bune toate, chiar dacă poate părea la prima vedere un proces laborios, toate sunt gata într-o oră. Ce am făcut eu e suficient pentru două porții.

     Aveți nevoie de 2 păstrăvi întregi, curățați de solzi și eviscerați (dacă aveți răbdare le puteți extrage șira de oase, să nu vă streseze când mâncați; eu n-am scos-o, dar s-a desprins foarte ușor când am mâncat și nu a trebuit să stau cu prea mare grijă).


Umplutura
  • 4 fire ceapă verde
  • 4 căței de usturoi
  • 4 ciuperci brune (sau champignon)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură unt
  • 2 linguri vin alb sec
  • puțină sare, piper măcinat 
  • 1/4 cană pesmet
  • zeama de la o lămâie
     Într-o cratiță am pus uleiul de măsline și untul să se încingă, am călit vreo 5 minute ceapa verde și usturoiul tocate mărunt, am adăugat ciupercile tăiate în bucăți, am pus vinul, sarea, piperul și le-am lăsat să se înmoaie pe foc mediu cam 10 minute, până s-a evaporat tot lichidul. Le-am lăsat să se răcorească puțin, apoi am pus zeama de lămâie și pesmetul.

     Păstrăvii i-am uscat cu șervete de bucătărie, i-am uns cu puțin ulei de măsline, i-am crestat pe o parte și i-am sărat și piperat, i-am umplut cu amestecul de ciuperci și i-am pus într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 grade C pentru 25 de minute. La jumătatea intervalului de timp am întors o dată peștii, să se rumenească pe ambele părți, cu 5 minute înainte să scot peștele l-am întors la loc. Întoarceți peștele astfel încât să fie rumenit bine și verificați-l, în funcție de cuptor, de mărimea peștilor se face diferit. Când a fost gata l-am scos și i-am mai stropit cu puțină zeamă de lămâie.

     Cât a stat peștele la cuptor, am făcut sosul de ciuperci și mămăliguța.

Sosul de ciuperci
  • 6 ciuperci brune de mărime medie tocate în bucăți mici
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 2 linguri smântână dulce
  • sare, piper alb, nucșoară (cam 1/4 linguriță din fiecare)
  • 3 linguri pline cu smântână fermentată
        Am sotat usturoiul și ciupercile în ulei și unt, am pus smântâna dulce, am pus capacul și le-am lăsat să se înăbușe cam 10 minute, am dat capacul la o parte și le-am mai lăsat 2-3 minute, apoi am pasat amestecul cu blenderul, am adăugat smântâna fermentată, am pus sarea, piperul și nucșoara și le-am amestecat bine.

    Am făcut o mămăliguță moale, pe care am amestecat-o cu o lingură cu unt, am uns 2 forme dreptunghiulare de mini-chec cu unt și am turnat mămăliga, apoi am dat formele la cuptor pentru 5 minute, să se întărească.

     Am pus pe platou câte un păstrăv umplut, lângă o bucată de mămăligă, deasupra am turnat sos de ciuperci și am mâncat. Cu mare poftă, după cum vă povesteam, până n-a mai rămas nimic. Și am băut și un pahar cu vin alb sec. Bun și el.

S-aveți poftă!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…