Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu mastic și apă de flori de portocal

     


     De ce și de unde? Am luat mastic pentru că țineam vag minte aroma lui din unele dulciuri arăbești. Ce e masticul? DEX-ul zice asa: MASTÍC ~uri n. 1) Masă constituită dintr-un amestec de substanțe minerale și vegetale care se întărește în contact cu aerul (folosită la lipit, la chituit etc.). 2) Rășină aromatică de origine vegetală, provenită dintr-un arbore tropical (folosită la fabricarea lacurilor, chiturilor etc.). 3) Amestec conținând colofoniu, ceară și alte substanțe, folosit pentru a unge locurile de altoire și rănile copacilor. 4) Suc rășinos aromatic extras din trunchiul unui arbore tropical, care servește la fabricarea unor băuturi alcoolice, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. /<fr. mastic . Rezumat: e o rășină aromatică, folosită în bucătărie, mai ales în cea grecească și cea arăbească, dar și în medicină, mai ales în cea din Orientul Mijlociu și în Grecia antică. Ce vă pot eu confirma este faptul că, într-adevăr, e super aromat, nu seamănă cu nimic obișnuit și nu e nevoie decât de foarte puțin pentru a da parfum unei prăjituri. Combinația cu apa de flori de portocal mi s-a părut foarte potrivită, fiind ceva folosit tot în bucătăria orientală și chiar s-au completat foarte bine. Au ieșit niște prăjiturele fine, aromate, delicioase și chiar dacă pretextul a fost ademenirea lui Moș Crăciun, ne-am bucurat  noi de ele.

Ingrediente

  • 125g unt moale
  • 125g zahăr brut
  • 125g făină
  • 2 ouă mari
  • 1 cristal mastic zdrobit în mojar cu puțin zahăr și puțină sare (cam 1 vârf de linguriță din fiecare)
  • 2 linguri lapte 
  • 2 linguri apă de flori de portocal
     Untul l-am mixat cu zahărul până am obținut o compoziție pufoasă, am adăugat, pe rând, ouăle și am mixat bine, bine, apoi am adăugat alternativ făina amestecată cu masticul zdrobit, laptele și apa de flori. Am pus compoziția în forma de brioșe/muffins/cupcakes pregătită cu forme de hârtie simple și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20-25 de minute. Le-am scos din cuptor și după 5 minute le-am așezat pe un grilaj să se răcească complet. Le-am îndepărtat hârtiuțele în care le-am copt și am pregătit alte ornamente, mai de sărbătoare (cele verzi și roz pe care le vedeți în poze, pe care le-am achiziționat de la DM).

     Până s-au răcit am făcut glazura din:
  • 100g mascarpone
  • 100g smântână dulce de frișcă
  • 50g ciocolată albă topită pe bain marie
  • 1 lingură apă de flori de portocal
  • 1 linguriță miere
       Le-am bătut pe toate bine, bine cu mixerul, până am obținut o cremă omogenă.
     Când au fost cupcake-urile răcite complet le-am ornat cu crema, iar ca decor am presărat bucățele de coajă de portocale confiată.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…