Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu mastic și apă de flori de portocal

     


     De ce și de unde? Am luat mastic pentru că țineam vag minte aroma lui din unele dulciuri arăbești. Ce e masticul? DEX-ul zice asa: MASTÍC ~uri n. 1) Masă constituită dintr-un amestec de substanțe minerale și vegetale care se întărește în contact cu aerul (folosită la lipit, la chituit etc.). 2) Rășină aromatică de origine vegetală, provenită dintr-un arbore tropical (folosită la fabricarea lacurilor, chiturilor etc.). 3) Amestec conținând colofoniu, ceară și alte substanțe, folosit pentru a unge locurile de altoire și rănile copacilor. 4) Suc rășinos aromatic extras din trunchiul unui arbore tropical, care servește la fabricarea unor băuturi alcoolice, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. /<fr. mastic . Rezumat: e o rășină aromatică, folosită în bucătărie, mai ales în cea grecească și cea arăbească, dar și în medicină, mai ales în cea din Orientul Mijlociu și în Grecia antică. Ce vă pot eu confirma este faptul că, într-adevăr, e super aromat, nu seamănă cu nimic obișnuit și nu e nevoie decât de foarte puțin pentru a da parfum unei prăjituri. Combinația cu apa de flori de portocal mi s-a părut foarte potrivită, fiind ceva folosit tot în bucătăria orientală și chiar s-au completat foarte bine. Au ieșit niște prăjiturele fine, aromate, delicioase și chiar dacă pretextul a fost ademenirea lui Moș Crăciun, ne-am bucurat  noi de ele.

Ingrediente

  • 125g unt moale
  • 125g zahăr brut
  • 125g făină
  • 2 ouă mari
  • 1 cristal mastic zdrobit în mojar cu puțin zahăr și puțină sare (cam 1 vârf de linguriță din fiecare)
  • 2 linguri lapte 
  • 2 linguri apă de flori de portocal
     Untul l-am mixat cu zahărul până am obținut o compoziție pufoasă, am adăugat, pe rând, ouăle și am mixat bine, bine, apoi am adăugat alternativ făina amestecată cu masticul zdrobit, laptele și apa de flori. Am pus compoziția în forma de brioșe/muffins/cupcakes pregătită cu forme de hârtie simple și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20-25 de minute. Le-am scos din cuptor și după 5 minute le-am așezat pe un grilaj să se răcească complet. Le-am îndepărtat hârtiuțele în care le-am copt și am pregătit alte ornamente, mai de sărbătoare (cele verzi și roz pe care le vedeți în poze, pe care le-am achiziționat de la DM).

     Până s-au răcit am făcut glazura din:
  • 100g mascarpone
  • 100g smântână dulce de frișcă
  • 50g ciocolată albă topită pe bain marie
  • 1 lingură apă de flori de portocal
  • 1 linguriță miere
       Le-am bătut pe toate bine, bine cu mixerul, până am obținut o cremă omogenă.
     Când au fost cupcake-urile răcite complet le-am ornat cu crema, iar ca decor am presărat bucățele de coajă de portocale confiată.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …