Treceți la conținutul principal

Fursecuri glazurate cu limoncello



     Da, mai e puțin până la sărbători și eu tot cu experimentele mă distrez, nu că n-aș avea altă treabă (deși recunosc, nu sunt năpădită de treburi), dar mi se pare frumos ca în fiecare an să fac ceva nou de sărbători. Și dacă până acum chiar n-am avut timp să fac asemenea experimente din timp, ci aveam parte de surprize fix în momentul de sărbătoare, acum am zis să mă pregătesc înainte, că uite așa vă mai spun și vouă șiiiii ... am studiat problema și cu mare bucurie am găsit soluții de a face unele lucruri înainte, cum ar fi aluaturile pentru diverse fursecuri sau biscuiți și de a le păstra până când trebuie coapte la congelator. Și asta mi-ar salva ceva timp prețios, că nu mai vreau să stau la bucătărie până la 12 noaptea în Ajun, robotind pe la bucătărie. 
    Întorcându-mă la minunatele fursecuri, ce să spun eu despre ele? Sunt fragede de ți se topesc în gură, sunt aromate cu lichior de lămâie și coajă de lămâie, sunt frumușele foc și puteți atrage in procesul tehnologic și niște piticoți dornici să vă ofere ajutorul ;). Acestea fiind spuse, să pregătim, zic, cele necesare.

Ingrediente

  • 250g făină (eu am pus un amestec de făină albă standard și făină integrală)
  • 150g unt
  • 3 gălbenușuri
  • 2 linguri miere
  • 1/4 linguriță sare
  • 3 linguri limoncello
  • coaja rasă de la o lămâie
     Am amestecat toate ingredientele, am pus aluatul în folie și l-am dat la frigider vreo 2 ore. Am scos aluatul, l-am întins pe masa de lucru într-o foaie mai groasă și l-am decupat cu formele. Le-am pus în tavă, pe hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute (trebuie să fie ușor rumenite). Le-am scos pe un grilaj și le-am lăsat să se răcorească înainte de a le pune glazura.

Glazura
  • 100g zahăr pudră
  • 1 albuș
  • 2 linguri limoncello
     Albușul l-am bătut bine cu furculița, am adăugat zahărul pudră și lichiorul și am pus vasul cu compoziția pe baie de abur cam 15 minute, până s-a întărit. Am ornat cu ea fursecurile, iar peste am mai răzuit puțină coajă de lămâie.

Poftă bună!



Comentarii

  1. La mine baia de abur inseamna sa pun oala cu compozitia deasupra unei oale mai mari cu apa care clocoteste, adica sta pe foc.:D E bine sa fac asa acum? Multumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Si la mine la fel, dar vezi sa nu atinga cratita de deasupra apa de dedesubt si sa nu-ti intre apa in glazura. :)

      Ștergere
  2. Aaa, inca ceva... Niciun praf de copt/bicarbonat? Iar multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, adica nu, fara nici un praf de copt/sare. Sa-ti fie de bine! Si sporuri la gatit! :-*

      Ștergere
  3. Da' ce bune suuuunt! Pastrez sticla de limoncello numai pentru facut fursecuri de astea. Cred ca mie mi-a intrat nitel mai multa faina, dar probabil e in functie de unt. Azi facem Padurea Neagra.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ma bucur ca va plac! Sa stii tu ca la asta m-am gandit si eu, cu pastratul sticlei :)). De fapt cam toate bauturile la mine ajung, invariabil in mancare ;). Spor la treaba!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!