Treceți la conținutul principal

Tartă cu praz, caș afumat și roșii uscate



     Nu pot să mă satur de gustul dulce al prazului și nici nu vreau, sinceră să fiu. Mi s-o trage de la origini sau nu, nici despre asta nu pot povesti, deși mama e olteancă, dar nu e foarte înfocată după praz, de fapt nici nu țin minte să fi gătit cu praz când am fost eu mai mică. Nu-i bai, acum reușesc eu să recuperez perioada lipsită de praz din existența mea. Așa că tot experimentez diverse combinații pentru tarte cu praz și cea de acum m-a cucerit de-a dreptul. Trebuie să încercați să vedeți despre ce vorbesc, pentru că nu pot explica, dar am așa un sentiment cum că n-o să vă pară rău. :)

  Crusta

  • 200g făină integrală
  • 4 linguri unt de cocos
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 gălbenuș
  • 3-4 linguri apă rece
     Le-am amestecat pe toate până am obșinut o compoziție omogenă și am pus amestecul obținut într-o tavă de tartă cu fundul detașabil, unsă cu puțin ulei de măsline. Am presat bine aluatul pe fundul și pereții formei, am acoperit-o cu folie alimentară și am dat tava la rece peste noapte.

  Umplutura
  • 2 fire praz tocate mărunt, o bucată de 10cm tăiată feliuțe și păstrate pentru decorat
  • 2 ouă
  • 200ml smântână dulce de gătit
  • 100g caș afumat dat pe răzătoarea mică
  • 50g roșii uscate în ulei de măsline, scurse de ulei și tăiate în bucăți mici
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinat
  • 1/2 linguriță piper alb măcinat
  • 3 linguri de unt + 1 lingură ulei de măsline
     Prazul tocat mărunt l-am înăbușit în 2 linguri de unt și o lingură ulei de măsline puse într-o tigaie încinsă, cam 5 minute, la foc mediu. L-am scos și l-am lăsat să se răcească. În aceeași tigaie am pus lingura de unt rămasă și feliuțele de praz și le-am lăsat să se înmoaie cam 2-3 minute, nu le-am agitat foarte tare, doar am rotit tigaia, astfel încât să rămână feliile de praz întregi și le-am lăsat în tigaie, deoparte, pentru a orna cu ele tarta. Am bătut bine ouăle cu sarea, am adăugat smântâna, cașul răzuit, roșiile uscate, nucșoara și piperul.

     Peste crustă am pus în strat prazul, peste am turnat amestecul de ou, caș și roșii, iar deasupra am pus feliuțele de praz păstrate pentru ornat. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute, până s-a rumenit pe deasupra si a fost fermă la atingere. Am lăsat-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și am mâncat o felie cu salată de roșii. 

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …