Treceți la conținutul principal

Tartă cu praz, caș afumat și roșii uscate



     Nu pot să mă satur de gustul dulce al prazului și nici nu vreau, sinceră să fiu. Mi s-o trage de la origini sau nu, nici despre asta nu pot povesti, deși mama e olteancă, dar nu e foarte înfocată după praz, de fapt nici nu țin minte să fi gătit cu praz când am fost eu mai mică. Nu-i bai, acum reușesc eu să recuperez perioada lipsită de praz din existența mea. Așa că tot experimentez diverse combinații pentru tarte cu praz și cea de acum m-a cucerit de-a dreptul. Trebuie să încercați să vedeți despre ce vorbesc, pentru că nu pot explica, dar am așa un sentiment cum că n-o să vă pară rău. :)

  Crusta

  • 200g făină integrală
  • 4 linguri unt de cocos
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 gălbenuș
  • 3-4 linguri apă rece
     Le-am amestecat pe toate până am obșinut o compoziție omogenă și am pus amestecul obținut într-o tavă de tartă cu fundul detașabil, unsă cu puțin ulei de măsline. Am presat bine aluatul pe fundul și pereții formei, am acoperit-o cu folie alimentară și am dat tava la rece peste noapte.

  Umplutura
  • 2 fire praz tocate mărunt, o bucată de 10cm tăiată feliuțe și păstrate pentru decorat
  • 2 ouă
  • 200ml smântână dulce de gătit
  • 100g caș afumat dat pe răzătoarea mică
  • 50g roșii uscate în ulei de măsline, scurse de ulei și tăiate în bucăți mici
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinat
  • 1/2 linguriță piper alb măcinat
  • 3 linguri de unt + 1 lingură ulei de măsline
     Prazul tocat mărunt l-am înăbușit în 2 linguri de unt și o lingură ulei de măsline puse într-o tigaie încinsă, cam 5 minute, la foc mediu. L-am scos și l-am lăsat să se răcească. În aceeași tigaie am pus lingura de unt rămasă și feliuțele de praz și le-am lăsat să se înmoaie cam 2-3 minute, nu le-am agitat foarte tare, doar am rotit tigaia, astfel încât să rămână feliile de praz întregi și le-am lăsat în tigaie, deoparte, pentru a orna cu ele tarta. Am bătut bine ouăle cu sarea, am adăugat smântâna, cașul răzuit, roșiile uscate, nucșoara și piperul.

     Peste crustă am pus în strat prazul, peste am turnat amestecul de ou, caș și roșii, iar deasupra am pus feliuțele de praz păstrate pentru ornat. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute, până s-a rumenit pe deasupra si a fost fermă la atingere. Am lăsat-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și am mâncat o felie cu salată de roșii. 

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!