Treceți la conținutul principal

Muffins cu făină de mălai, dovlecei și brânză cedar


       Mi s-a pus piticul rău și am vrut neapărat să fac ceva de mâncare cu făină de mălai. Ce e asta? Un mălai mai fin  și mai galben decât mălaiul de mămăligă, pe care l-am luat de la un Plafar. Mi-am pus eu în cap să fac ceva sărat și apoi trebuie musai să încerc și ceva dulce. Bineînțeles, ghidată după pofte, dar și după ingredientele din frigider, am făcut muffin-urile astea și cu gândul la drăgălașele mele colege de birou care, fără voia lor, au devenit în timp un mic eșantion de testare a ce mai fac eu prin bucătărie. Și nu s-au plâns, au găsit combinația bună, dar eu una, o împătimită a oricărui fel de brânză, mă declar nemulțumită de cantitatea pe care am folosit-o de data asta, așa că data viitoare când fac (sau dacă vreți voi să încercați înaintea mea, să mă anunțați și pe mine dacă ideea a fost una bună) o să dublez sau chiar triplez cantitatea de brânză cedar folosită. A! Au mâncat fetele mele și fursecuri cu ghimbir (mai păstrasem niște aluat de sâmbătă) și au găsit aroma și textura lor foarte bune. Deci, victorieeeeeeee!!! Mai e loc de experimentat, dar pentru niște prime încercări, planul meu a fost îndeplinit cu succes. :D
     Pentru muffin-urile cele interesante, pe care, părerea mea, le puteți mânca oricând - de dimineață cu iaurt, ca aperitive la o masă mai consistentă, ca gustare, când sunteți pe fugă și n-aveți de unde să vă luați ceva decent - aveți nevoie de:

  • 1 cană făină de porumb (180g)
  • 1 cană făină integrală de grâu (120g)
  • 1/2 cană gris (100g)
  • 1 dovlecel mediu (180g) ras
  • 100g brânză cedar (sfatul meu, măriți cantitatea)
  • 200ml lapte
  • 1 ou
  • 125 ml ulei din sâmburi de struguri
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare

      Făina de mălai, cea integrală, grisul, praful de copt, bicarbonatul și sarea se amestecă. Separat, oul se amestecă cu laptele și uleiul și se adaugă amestecului uscat amestecându-se până la omogenizare. Se adaugă dovleceii rași și scurși și brânza cedar răzălită pe răzătoarea mare. Se pun în forme de hârtie în tava de brioșe (dacă nu aveți hârtie, să ungeți formele înainte-pentru tava din tablă, sau puteți folosi forme de silicon pentru brioșe ca atare, că la ele nu se prind) și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius pentru 20 - 25 de minute. Mie mi-au ieșit 18 bucăți, dar dacă măriți cantitatea de brânză, s-ar putea să trebuiască să mai puneți niște lapte și o să vă iasă mai multe. Oricum faceți să aveți ...
Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...