Treceți la conținutul principal

Chiftele din carne de curcan la cuptor


   M-am gândit să nu le spun burgeri, că n-ar fi 100% exact, nici chiftele parca n-ar fi, dar las așa, că nu știu cum să le spun (dacă aveți vreo idee genială, spuneți-mi și mie). Nu-s făcute la grătar, dar puteți încerca, e o variantă bună și nici prăjite în ulei, dar pentru cine n-are treabă cu mâncatul sănătos (adică fără prăjeli :P), iar sunteți liberi să încercați. Eu am adoptat varianta cuptorului pentru că nu trebuie să stau lângă ele să le păzesc, trebuie doar întoarse o dată, să se rumenească uniform și sănătate! :)) În plus, mie îmi place foarte mult gustul mâncării la cuptor și după cum ați observat, cam mai toate mâncărurile mele ajung la cuptor :D
  Așa că m-am gândit eu să fac ceva cu care să umplu chiflele făcute cu o seară înainte și mi-a ieși ce vedeți.

Ingrediente
  • 700g piept de curcan tocat (eu îl toc acasă, nu iau carne gata tocată la pachet, că-s paranoică și nu-mi place să nu știu ce-i acolo :D)
  • 1 dovlecel
  • 1 legătură de pătrunjel
  • o mână de frunze de mentă
  • 3 fire ceapă verde
  • 3 căței de usturoi 
  • 1 ou
  • 70g pesmet (eu am făcut pesmet din pâinea integrală care mi-a mai rămas și pe care o păstrez la frigider în pungi închise ermetic) 
  • sare după gust (eu pun cam o linguriță rasă)
  • 2 linguri sos de chilli
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță piper măcinat 
    Ceapa, usturoiul, pătrunjelul, menta și dovlecelul le-am mărunțit cu blenderul, puteți să le treceți prin mașina de tocat și apoi le-am amestecat cu carnea, după care am adăugat restul de ingrediente și le-am amestecat bine, bine. Am acoperit vasul și am lăsat compoziția la frigi cam o oră. Am pus o hârtie de copt într-o tavă de cuptor și am uns-o cu ulei de măsline (eu folosesc un spray cu ulei de măsline, așa nu folosesc o  cantitate mare și se distribuie uniform), am făcut niște chiftele mai mari, așa cam ca niște pârjoale moldovenești, dar nu le-am aplatizat total, ci doar un pic, să le dau formă (în timpul acestui proces, mâinile le-am umezit cu apă, să nu se prindă maiaua de ele) și le-am așezat în tavă. Dacă aveți o tavă cu grătar, o puteți folosi, eu o să încerc varianta asta data viitoare, dar o să trebuiască să ungeți fiecare chiftea cu puțin ulei de măsline). Am dat tava la cuptorul preîncălzit cam 35-40 de minute în total. Pe la mijlocul timpului am întors chiftelele, să se rumenească pe toate părțile. Am acoperit puțin tava când au fost gata și le-am mai lăsat vreo 10 minute. Am pus o chiftea în chiflă și am servit-o cu salată de roșii și busuioc. Spun am servit-o, pentru că eu n-am mâncat, i-am pregătit mamei mele asta pentru masa de aseară și i-a plăcut. Cel puțin așa susține ea :)) Astăzi e rândul meu să le încerc, așa că v-am lăsat, am fugit să mănânc :P Voi reveni și cu rețeta de chifle ;)

     Poftă bună! 


LE: Pentru că mi-a fost lene să mai fac salata de roșii, eu am mâncat chiftelele cu muștar cu hrean și castraveți în oțet. Super bun! :D

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...