Treceți la conținutul principal

Chiftele din carne de curcan la cuptor


   M-am gândit să nu le spun burgeri, că n-ar fi 100% exact, nici chiftele parca n-ar fi, dar las așa, că nu știu cum să le spun (dacă aveți vreo idee genială, spuneți-mi și mie). Nu-s făcute la grătar, dar puteți încerca, e o variantă bună și nici prăjite în ulei, dar pentru cine n-are treabă cu mâncatul sănătos (adică fără prăjeli :P), iar sunteți liberi să încercați. Eu am adoptat varianta cuptorului pentru că nu trebuie să stau lângă ele să le păzesc, trebuie doar întoarse o dată, să se rumenească uniform și sănătate! :)) În plus, mie îmi place foarte mult gustul mâncării la cuptor și după cum ați observat, cam mai toate mâncărurile mele ajung la cuptor :D
  Așa că m-am gândit eu să fac ceva cu care să umplu chiflele făcute cu o seară înainte și mi-a ieși ce vedeți.

Ingrediente
  • 700g piept de curcan tocat (eu îl toc acasă, nu iau carne gata tocată la pachet, că-s paranoică și nu-mi place să nu știu ce-i acolo :D)
  • 1 dovlecel
  • 1 legătură de pătrunjel
  • o mână de frunze de mentă
  • 3 fire ceapă verde
  • 3 căței de usturoi 
  • 1 ou
  • 70g pesmet (eu am făcut pesmet din pâinea integrală care mi-a mai rămas și pe care o păstrez la frigider în pungi închise ermetic) 
  • sare după gust (eu pun cam o linguriță rasă)
  • 2 linguri sos de chilli
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță piper măcinat 
    Ceapa, usturoiul, pătrunjelul, menta și dovlecelul le-am mărunțit cu blenderul, puteți să le treceți prin mașina de tocat și apoi le-am amestecat cu carnea, după care am adăugat restul de ingrediente și le-am amestecat bine, bine. Am acoperit vasul și am lăsat compoziția la frigi cam o oră. Am pus o hârtie de copt într-o tavă de cuptor și am uns-o cu ulei de măsline (eu folosesc un spray cu ulei de măsline, așa nu folosesc o  cantitate mare și se distribuie uniform), am făcut niște chiftele mai mari, așa cam ca niște pârjoale moldovenești, dar nu le-am aplatizat total, ci doar un pic, să le dau formă (în timpul acestui proces, mâinile le-am umezit cu apă, să nu se prindă maiaua de ele) și le-am așezat în tavă. Dacă aveți o tavă cu grătar, o puteți folosi, eu o să încerc varianta asta data viitoare, dar o să trebuiască să ungeți fiecare chiftea cu puțin ulei de măsline). Am dat tava la cuptorul preîncălzit cam 35-40 de minute în total. Pe la mijlocul timpului am întors chiftelele, să se rumenească pe toate părțile. Am acoperit puțin tava când au fost gata și le-am mai lăsat vreo 10 minute. Am pus o chiftea în chiflă și am servit-o cu salată de roșii și busuioc. Spun am servit-o, pentru că eu n-am mâncat, i-am pregătit mamei mele asta pentru masa de aseară și i-a plăcut. Cel puțin așa susține ea :)) Astăzi e rândul meu să le încerc, așa că v-am lăsat, am fugit să mănânc :P Voi reveni și cu rețeta de chifle ;)

     Poftă bună! 


LE: Pentru că mi-a fost lene să mai fac salata de roșii, eu am mâncat chiftelele cu muștar cu hrean și castraveți în oțet. Super bun! :D

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …