Treceți la conținutul principal

Mic dejun cu ouă de prepeliță, mozarella și sparanghel


     Ultima zi de concediu ... :(( Da, știu că știți sentimentul. Eu am spus așa, dacă tot o să reîncep programul extrem de matinal și n-o să mai am timp să mă desfăt în voie cu dormitul dimineața și cafeaua băută în 3 ore ( :)) da, cafeaua trebuie savurată), măcar să-mi fac azi de cap, culinar vorbind, cu bunătăți care să-mi aducă aminte de vara ce tocmai a trecut. Și de dimineață am făcut un mic dejun care, deși poate nu pare la prima vedere, este extrem de rapid, sățios și arătos.
Se iau următoarele:
  • 1 bucată lipie arăbească (eu am avut de graham, merge și cu cea albă, asta până o să fac eu în casă :P)
  • 6 bucăți ouă de prepeliță
  • 6 bucăți bocconcini (biluțe de mozarella proaspete, eu am luat de la Cora)
  • jumătate de roșie tăiată felii
  • 4 bucăți sparanghel
  • ulei de măsline
  • sare, piper
Se ia lipia și se pune pe o formă rotundă de cuptor care a fost puțin unsă cu ulei de măsline, se sparg ouăle cu grijă, se pun și bocconcini rupte cu mâna, astfel încât să fie așezate pe toată suprafața lipiei, dar să nu acopere ouăle,  feliuțele de roșie și sparanghelul, se sărează, piperează, se mai pulverizează puțin ulei de măsline deasupra (eu am un pulverizator pentru ulei, cred ca v-am mai povestit) și se dă la cuptorul preîncălzit, în partea cea mai de sus, pentru maxim 7-8 minute (acum depinde și de cuptorul pe care îl aveți, verificați să fie albușurile făcute), la foc mediu. Sparanghelul rămâne un pic crocant (yammi!), dacă vreți să fie moale, îl puteți opări puțin înainte, dar eu spun că e mai bun așa :) Se poate servi și cu puțină smântână deasupra sau sos de chilli.

Poftă bună! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so