Treceți la conținutul principal

Piure de conopida

   
      Cina mea, în general, e ceva ușor și rapid de făcut. O salată, supă de ceva, piure de legume (mai puțin de cartofi, nu mă omor după ei). Și acum sunt în faza de obsesie cu conopida. Am mai trecut azi prin piață și am mai luat o căpățână de conopidă, pe cea pe care o aveam deja am făcut-o piure pentru cina din seara asta și mi-a mai rămas și pentru mâine seară, ceea ce e bine, având în vedere că nu știu la cât ajung acasă și cu siguranță n-o să am chef de gătit. Am luat conopida (cam de 1kg), am curățat-o și am desprins buchețele pe care le-am pus în cratița cu apă sărată care clocotea pe foc. Am lăsat-o acolo cam vreo 8-10 minute, până s-a frăgezit. Am strecurat conopida, păstrând puțină apă în care a clocotit, în caz că mai aveam nevoie (dar nu am avut). Am ciopârțit buchețelele de conopidă și cam trei sferturi din conopidă am îndesat-o în blender cu 150ml de lapte si 50g unt nesărat. Le-am blenduit bine, apoi am adăugat 1/2 linguriță de sare, 1/2 linguriță piper alb și 1/2 linguriță nucșoară și restul de buchețele de conopidă mici, dar întregi, așa, pentru efect artistic și pentru că îmi place să și simt bucățelele de conopidă. Și atât! Data viitoare poate pun și puțin praf de usturoi sau smântână în loc de lapte. Încercați și voi!
Poftă bună! 
Piureul proaspăt blenduit

Amestecul final, cu buchețelele mici de conopidă întregi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!