Treceți la conținutul principal

Piure de conopida

   
      Cina mea, în general, e ceva ușor și rapid de făcut. O salată, supă de ceva, piure de legume (mai puțin de cartofi, nu mă omor după ei). Și acum sunt în faza de obsesie cu conopida. Am mai trecut azi prin piață și am mai luat o căpățână de conopidă, pe cea pe care o aveam deja am făcut-o piure pentru cina din seara asta și mi-a mai rămas și pentru mâine seară, ceea ce e bine, având în vedere că nu știu la cât ajung acasă și cu siguranță n-o să am chef de gătit. Am luat conopida (cam de 1kg), am curățat-o și am desprins buchețele pe care le-am pus în cratița cu apă sărată care clocotea pe foc. Am lăsat-o acolo cam vreo 8-10 minute, până s-a frăgezit. Am strecurat conopida, păstrând puțină apă în care a clocotit, în caz că mai aveam nevoie (dar nu am avut). Am ciopârțit buchețelele de conopidă și cam trei sferturi din conopidă am îndesat-o în blender cu 150ml de lapte si 50g unt nesărat. Le-am blenduit bine, apoi am adăugat 1/2 linguriță de sare, 1/2 linguriță piper alb și 1/2 linguriță nucșoară și restul de buchețele de conopidă mici, dar întregi, așa, pentru efect artistic și pentru că îmi place să și simt bucățelele de conopidă. Și atât! Data viitoare poate pun și puțin praf de usturoi sau smântână în loc de lapte. Încercați și voi!
Poftă bună! 
Piureul proaspăt blenduit

Amestecul final, cu buchețelele mici de conopidă întregi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …