Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ghimbir

   
      Dacă tot e să fac cadouri, măcar să fie unele gustoase, am spus eu, făcându-mi planul de bătaie pentru întâlnirea cu sora mea și soțul ei. Ce se face cel mai repede? Am găsit pe site-ul cu rețete al lui David Lebovitz rețeta aceasta de fursecuri cu ghimbir. Așa că de dimineață, în mare grabă am pus pieptul de pui la marinat (mâine îl execut și atunci vine și rețeta cu pozele edificatoare ;) ) și am făcut și aluatul pentru fursecuri, bineînțeles, cu mici modificări, dar de asta v-am dat link-ul cu rețeta originală, să o urmați, dacă varianta mea nu vi se pare suficient de atrăgătoare :)

Ingrediente
  • 280g făină integrală de grâu
  • 1 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 1 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat
  • 150g ulei de rapiță
  • 30g zahăr muscovado light
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 80g miere de albine
  • 1 ou la temperatura camerei (ca să se încălzească mai repejor eu l-am pus în apă caldă de la robinet cam cu 1/2 de oră înainte să mă apuc de făcut fursecurile)
  • puțină ciocolată neagră de decor 
Am amestecat ingredientele uscate într-un bol, în altul am amestecat bine oul cu zahărul, mierea, esența de vanilie și uleiul, apoi am adăugat amestecul peste ingredientele uscate și le-am amestecat cu mâna până s-a făcut un aluat omogen. Am pus de masa de lucru puțină făină și am modelat aluatul în formă de sul. L-am pus în folie alimentară și l-am dat la rece până s-a întărit, apoi l-am scos, l-am tăiat felii și le-am așezat pe o foaie de copt, în tavă. Au stat ele în cuptor (preîncălzit) 10 minute cu aproximație, hai să spun maxim 13. Am întors tava pe la mijlocul timpului, să se facă bine peste tot. Le-am scos și am ras nițică cioco neagră peste ele cât erau fierbinți. Și asta a fost. Miros super, gust aromat, bune de dimineață cu laptic sau cu cafea sau cu cafea cu lapte :P
Poftă bună!


Comentarii

  1. Spune-mi te rog,30g sau 130g zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am pus 30 de grame, asta pentru ca nu imi plac foarte dulci si am si precizat faptul ca am facut cateva modificari,insa in reteta originala se foloseau 130 de grame, intr-adevar, asa ca poti folosi cantitatea pe care o consideri tu multumitoare. Perceptia personala a dulcelui (si a gustului, in general) difera de la o persoana la alta, eu prefer dulciurile moderat dulci, daca pot spune asa :)). Daca nu esti foarte sigura, poti incerca o cantitate mai mica, 100g de zahar, vezi cum ti se pare si o mai potrivesti :).

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …