Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu amardeen



   Țin să precizez de la început că această rețetă a fost inspirată de rețeta Joumanei Amardeen cake, cu unele modificări. Este prăjitura făcută cadou prietenilor mei cu ocazia aniversării unui anișor (dintre cei mulți ce vor veni) de la căsătoria lor (Irina&Dragoș, vă pup cu drag și „La mulți aaaaaaaaaaaaaani!”). Aceasta este varianta mea de prăjitură :)
 
   Ingrediente:

   Pentru blat 
  • 6 ouă, separate albușurile de gălbenușuri
  • 2g extract de stevie-îndulcitor + 1 lingură zahăr brun
  • 100g făină de ovăz
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 30g migdale măcinate
  • 1 lingură praf de copt 
  • 1 linguriță zeamă de lămâie 
  Se procedează ca la pandișpanul clasic, gălbenușurile se freacă cu stevia, coaja de portocală, esența de vanilie, albușurile se bat spumă cu o linguriță de zeamă de lămâie și zahărul brun, se amestecă ușor. Făina se amestecă cu praful de copt și migdalele și se adaugă în ploaie peste amestecul de ou, amestecând de sus în jos, cu grijă, până amestecul este omogen. Se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncins pentru aproximativ 30 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească.

  Pentru cremă
  • 300g amardeen (este o pastă de caise, poate fi înlocuită cu caise uscate ținute în apă - eu spun câteva ore cel puțin - și apoi blenduite, la care trebuie să adăugați zahăr) tăiat cubulețe și lăsat în apă peste noapte, la frigider
  • 1/2 cană amidon (vedeți și la consistență cum este, poate trebuie puțin mai mult)
  • 2g extract de stevie-îndulcitor 
  • 2 linguri apă de flori de portocali
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 80g migdale măcinate 
  Amardeenul înmuiat peste noapte se pune pe foc mic, până la dizolvare completă, se adaugă amidonul dizolvat în puțină apă și restul de ingrediente (mai puțin migdalele) și se ține pe foc, amestecând continuu (să nu se facă cocoloașe și să nu se prindă) până capătă consistența unei budinci. Se ia de pe foc, se adaugă migdalele și se lasă să se răcească.

   Se taie blatul în două, se umple cu crema de amardeen și se dă la rece. Se pudrează cu zahăr pudră (eu am făcut în casă, am măcinat niște zahăr brun în mașina de râșnit cafea).

Poftă bună! 




Comentarii

  1. Mariana

    Nothing pleases me more than seeing that a cake that I dreamt up can inspire others! Next time I make it I will modify it like you did, I think the almond flour is a great idea...It looks so pretty and totally scrumptious/Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Thank you so, so much! I'll try some more of your wonderful recipes and let you know :) Best wishes!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …