Treceți la conținutul principal

Muffins cu zmeură



     Repede, repede, că trebuie să plec și apoi, dacă nu văd nimic nou, îmi plâng susținătorii pe acilica. Am rămas restantă cu câteva rețete foarte bune, promit solemn să mă mobilizez săptămâna asta și să le postez. Până una alta, aseară am făcut rapid (adică adunat vreo 3-4 ore de bucătăreală) niște ciorbă de linte, un chec aperitiv și niște muffins cu zmeură, că tot am luat să pun la congelator pentru iarnă și am zis să și fac ceva bun, mai ales că merg în vizită și nu mă pot duce chiar așa, ca pe tarla:P.
     O să încep cu minunatele muffins, cred că cele mai ușor de executat dulciuri, în afară, poate, de clătite. Am găsit în vasta mea bibliotecă electronică o cărticică cu vreo 50 de rețete de muffins, care mai de care mai colorate, ornamentate, parfumate, moțate, să bălești o zi întreagă pe tastatură, nu alta. Dar de ce să salivez, mi-am zis eu, ci mai degrabă să saliveze alții :D Așa că am luat drumul bucătăriei și am luat următoarele ...

Ingrediente
  • 3/4 căni făină integrală de grâu (115g)
  • 1/4 căni amidon (20g)
  • 31/2 căni fulgi de cocos (20g)
  • 3 lingurițe praf de copt
  • 2 ouă
  • 7 linguri iaurt (eu am pus Olympus 2% grăsime)
  • 1/3 căni ulei din sâmburi de struguri (puteți folosi de rapiță sau de floarea soarelui)
  • 3g extract de stevie-îndulcitor (cei care n-au probleme pot pune 7 linguri de zahăr, brun recomand eu)
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie
  • 1 1/3 cană zmeură 
  • 1 lingură esență de vanilie
Pentru glazură:
  • 100g cremă de brânză (Exquisa 0.2% grăsime am folosit eu)
  • 50g ciocolată amăruie (70% cacao)
  • 1g stevie îndulcitor (sau 2 linguri zahăr pudră)
  • 1 lingură esență de vanilie 
     Ca la toate muffin-urile, se amestecă separat ingredientele uscate (făina, amidon, fulgi de cocos, praf de copt), cele umede (ouă, stevie, iaurt, ulei, zeama de lămâie, zmeură). Se adaugă compoziția uscată peste cea umedă, puțin câte puțin, până la omogenizare, apoi se adaugă zmeura (pe care ați scurs-o bine) și se pune în forme. Se dă la cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute (verificați cu o scobitoare să vedeți dacă e gata). Se scot, se lasă să se răcească și se decorează cu glazura obținută din crema de brânză amestecată cu ciocolata topită, stevia(zahărul pudră) și vanilia și câte o zmeură. Puteți mări cantitatea de ciocolată sau puteți să faceți o cremă ganache (cioco cu smântână de frișcă lichidă amestecate pe foc mic sau la bain-marie și apoi răcită). Se mănâncă cu poftă, dimineața, la prânz sau seara, cu cafea, lapte, cafea cu lapte sau un vin spumant (de ce nu? :P ).
Poftă bună!

Muffin-urile „golașe” (fără glazură)

 ... și „moțate”


   
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!