Treceți la conținutul principal

Muffins cu zmeură



     Repede, repede, că trebuie să plec și apoi, dacă nu văd nimic nou, îmi plâng susținătorii pe acilica. Am rămas restantă cu câteva rețete foarte bune, promit solemn să mă mobilizez săptămâna asta și să le postez. Până una alta, aseară am făcut rapid (adică adunat vreo 3-4 ore de bucătăreală) niște ciorbă de linte, un chec aperitiv și niște muffins cu zmeură, că tot am luat să pun la congelator pentru iarnă și am zis să și fac ceva bun, mai ales că merg în vizită și nu mă pot duce chiar așa, ca pe tarla:P.
     O să încep cu minunatele muffins, cred că cele mai ușor de executat dulciuri, în afară, poate, de clătite. Am găsit în vasta mea bibliotecă electronică o cărticică cu vreo 50 de rețete de muffins, care mai de care mai colorate, ornamentate, parfumate, moțate, să bălești o zi întreagă pe tastatură, nu alta. Dar de ce să salivez, mi-am zis eu, ci mai degrabă să saliveze alții :D Așa că am luat drumul bucătăriei și am luat următoarele ...

Ingrediente
  • 3/4 căni făină integrală de grâu (115g)
  • 1/4 căni amidon (20g)
  • 31/2 căni fulgi de cocos (20g)
  • 3 lingurițe praf de copt
  • 2 ouă
  • 7 linguri iaurt (eu am pus Olympus 2% grăsime)
  • 1/3 căni ulei din sâmburi de struguri (puteți folosi de rapiță sau de floarea soarelui)
  • 3g extract de stevie-îndulcitor (cei care n-au probleme pot pune 7 linguri de zahăr, brun recomand eu)
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie
  • 1 1/3 cană zmeură 
  • 1 lingură esență de vanilie
Pentru glazură:
  • 100g cremă de brânză (Exquisa 0.2% grăsime am folosit eu)
  • 50g ciocolată amăruie (70% cacao)
  • 1g stevie îndulcitor (sau 2 linguri zahăr pudră)
  • 1 lingură esență de vanilie 
     Ca la toate muffin-urile, se amestecă separat ingredientele uscate (făina, amidon, fulgi de cocos, praf de copt), cele umede (ouă, stevie, iaurt, ulei, zeama de lămâie, zmeură). Se adaugă compoziția uscată peste cea umedă, puțin câte puțin, până la omogenizare, apoi se adaugă zmeura (pe care ați scurs-o bine) și se pune în forme. Se dă la cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute (verificați cu o scobitoare să vedeți dacă e gata). Se scot, se lasă să se răcească și se decorează cu glazura obținută din crema de brânză amestecată cu ciocolata topită, stevia(zahărul pudră) și vanilia și câte o zmeură. Puteți mări cantitatea de ciocolată sau puteți să faceți o cremă ganache (cioco cu smântână de frișcă lichidă amestecate pe foc mic sau la bain-marie și apoi răcită). Se mănâncă cu poftă, dimineața, la prânz sau seara, cu cafea, lapte, cafea cu lapte sau un vin spumant (de ce nu? :P ).
Poftă bună!

Muffin-urile „golașe” (fără glazură)

 ... și „moțate”


   
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …