Treceți la conținutul principal

Chec cu sparanghel, măsline și roșii uscate la soare

 
 
      Bântuind pe BBC GoodFood am găsit rețeta asta, de „pâine” (loaf) zic ei, chec i-am zis eu și, bineînțeles, am găsit de cuviință să mai fac niște mici schimbări, așa, mai pe gustul meu, dar ce văd că a ieșit e de bine. Cum sparanghelul proaspăt pe care îl aveam nu era în cantitatea suficientă cerută de rețeta originală, am folosit și niște sparanghel congelat, roșii uscate la soare aveam de la turci, din cele uscate și atât, nu din cele conservate în ulei de măsline, măsline am pus mai multe, că așa îmi place mie și am folosit făină neagră. Brânză din aia de zic cei de la GoodFood n-am avut, așa că am folosit cu încredere ultima bucată de brânză Horezu, ce aștepta de ceva timp să fie terminată. Am pornit la drum cu următoarele:
  • 100ml ulei de măsline
  • 250g sparanghel (200g sparanghel congelat și 50g vărfurile de la sparanghelul proaspăt) 
  • 200g făină neagră
  • 2 1/2 lingurițe praf de copt (1 plic)
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță frunze de cimbru proaspăt
  • 3 ouă
  • 100ml lapte
  • 120g măsline (eu am folosit măsline uscate grecești, luate de la un magazin de la mine din piață; fie vorba între noi au acolo o grămadă de măsline grecești super bune și gustoase) 
  • 100g roșii uscate
  • 100g brânză Horezu răzălită
     Făina, praful de copt, cimbrul și sarea le-am amestecat și am adăugat ouăle, laptele și uleiul, amestecându-le bine. Sparanghelul l-am opărit (și cel congelat și cel proaspăt), pe cel congelat l-am tăiat în bucăți, și le-am amestecat cu compoziția de dinainte, vârfurile de la sparanghelul proaspăt le-am pus deoparte. Ca să știți, sparanghelul opărit vreo 5 minute l-am pus repejor în apă rece cu gheață, să stopez procesul de fierbere. Măslinelor le-am scos sâmburii și trei sferturi le-am aruncat în compoziție, restul le-am pus deoparte. Roșiile uscate le-am tocat și au nimerit și ele după celelalte ingrediente în amestec, brânza răzălită, trei sferturi, a luat-o pe urmele lor, sfertul - la păstrat. Am spreiat o formă termorezistentă cu ulei de măsline, am pus compoziția și am aranjat deasupra ce am pus deoparte din sparanghel, măsline și brânză. Am băgat forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și a stat el acolo cam 40 de minute. Bun de dimineață sau ca aperitiv, cred că merge el și cu niște iaurt. O să încerc și vă dau de veste. Sau mai bine, încercați voi și spuneți-mi cum l-ați savurat ;)
Poftă bună! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …