Treceți la conținutul principal

Ciorbă de linte ( شربة عدس)



   Am mâncat prima oară în Siria și mi s-a părut fenomenală. Și este ... părerea mea :))  Arabii îi spun „ciorbă”, deși nu are borș, doar zeamă de lămâie, dar toate zemurile la ei sunt „ciorbă”, așa că i-am lăsat și eu titlul original. E ușor de făcut, plină de nutrienți, se poate mânca rece sau caldă. Eu am adoptat rețeta de bază, vegetariană, poate fi folosită și și supă de pui ca bază, gustul, evident, va fi diferit, iar pentru această variantă ciorba merge mâncată doar caldă.

Ingrediente
  • 1 cană linte roșie
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi 
  • 2 morcovi
  • 2 bucăți rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare după gust
  • 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat (eu am folosit un amestec de condimente arăbesc, „7 condimente” - l-am luat de la MegaImage)
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • zeama de la o lămâie și câteva feliuțe de lămâie pentru servit
  • 2l - 21/2l apă, supă de legume sau supă de pui (doar zeama - eu păstrez în frigider-pentru o perioadă scurtă sau, pentru mai mult timp în congelator supa pe care o folosesc la sosuri sau ca bază pentru diverse preparate)
     Lintea se spală și se înmoaie în apă cam jumătate de oră. Se curăță legumele și se taie cuburi (nu foarte mici), cam de aceleași dimensiuni (să fiarbă cam în același timp). Ceapa și usturoiul se toacă și se înăbușe în uleiul de măsline (puteți pune puțin mai mult de o lingură, eu le înăbuș într-o lingură de ulei, până ceapa devine translucidă, apoi adaug usturoiul, apoi pun o ceșcuță de apă caldă), se adaugă legumele, lintea și peste ele se toarnă cam 2l-21/2l de lichid (apă, supă) fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc mic, parțial acoperit, până toate ingredientele sunt fierte bine (lintea o să vedeți că se face „zdrențe”). Dați cratița la o parte și pasați toate cele cu blender-ul vertical, apoi puneți la loc cratița pe foc, adăugați condimentele și zeama de lămâie (gustați, dacă e pe placul vostru, lăsați-o așa, dacă simțiți că trebuie ceva mai mult, adăugați), amestecați și mai lăsați pe foc vreo 5 minute.
Se servește cu pâine cu usturoi, mie îmi place cu un strop de iaurt și lămâie. Puteți să serviți și cu ardei iute ;)
Poftă bună! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …