Treceți la conținutul principal

Ciorbă de linte ( شربة عدس)



   Am mâncat prima oară în Siria și mi s-a părut fenomenală. Și este ... părerea mea :))  Arabii îi spun „ciorbă”, deși nu are borș, doar zeamă de lămâie, dar toate zemurile la ei sunt „ciorbă”, așa că i-am lăsat și eu titlul original. E ușor de făcut, plină de nutrienți, se poate mânca rece sau caldă. Eu am adoptat rețeta de bază, vegetariană, poate fi folosită și și supă de pui ca bază, gustul, evident, va fi diferit, iar pentru această variantă ciorba merge mâncată doar caldă.

Ingrediente
  • 1 cană linte roșie
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi 
  • 2 morcovi
  • 2 bucăți rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare după gust
  • 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat (eu am folosit un amestec de condimente arăbesc, „7 condimente” - l-am luat de la MegaImage)
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • zeama de la o lămâie și câteva feliuțe de lămâie pentru servit
  • 2l - 21/2l apă, supă de legume sau supă de pui (doar zeama - eu păstrez în frigider-pentru o perioadă scurtă sau, pentru mai mult timp în congelator supa pe care o folosesc la sosuri sau ca bază pentru diverse preparate)
     Lintea se spală și se înmoaie în apă cam jumătate de oră. Se curăță legumele și se taie cuburi (nu foarte mici), cam de aceleași dimensiuni (să fiarbă cam în același timp). Ceapa și usturoiul se toacă și se înăbușe în uleiul de măsline (puteți pune puțin mai mult de o lingură, eu le înăbuș într-o lingură de ulei, până ceapa devine translucidă, apoi adaug usturoiul, apoi pun o ceșcuță de apă caldă), se adaugă legumele, lintea și peste ele se toarnă cam 2l-21/2l de lichid (apă, supă) fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc mic, parțial acoperit, până toate ingredientele sunt fierte bine (lintea o să vedeți că se face „zdrențe”). Dați cratița la o parte și pasați toate cele cu blender-ul vertical, apoi puneți la loc cratița pe foc, adăugați condimentele și zeama de lămâie (gustați, dacă e pe placul vostru, lăsați-o așa, dacă simțiți că trebuie ceva mai mult, adăugați), amestecați și mai lăsați pe foc vreo 5 minute.
Se servește cu pâine cu usturoi, mie îmi place cu un strop de iaurt și lămâie. Puteți să serviți și cu ardei iute ;)
Poftă bună! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…