Treceți la conținutul principal

Ciorbă de linte ( شربة عدس)



   Am mâncat prima oară în Siria și mi s-a părut fenomenală. Și este ... părerea mea :))  Arabii îi spun „ciorbă”, deși nu are borș, doar zeamă de lămâie, dar toate zemurile la ei sunt „ciorbă”, așa că i-am lăsat și eu titlul original. E ușor de făcut, plină de nutrienți, se poate mânca rece sau caldă. Eu am adoptat rețeta de bază, vegetariană, poate fi folosită și și supă de pui ca bază, gustul, evident, va fi diferit, iar pentru această variantă ciorba merge mâncată doar caldă.

Ingrediente
  • 1 cană linte roșie
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi 
  • 2 morcovi
  • 2 bucăți rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare după gust
  • 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat (eu am folosit un amestec de condimente arăbesc, „7 condimente” - l-am luat de la MegaImage)
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • zeama de la o lămâie și câteva feliuțe de lămâie pentru servit
  • 2l - 21/2l apă, supă de legume sau supă de pui (doar zeama - eu păstrez în frigider-pentru o perioadă scurtă sau, pentru mai mult timp în congelator supa pe care o folosesc la sosuri sau ca bază pentru diverse preparate)
     Lintea se spală și se înmoaie în apă cam jumătate de oră. Se curăță legumele și se taie cuburi (nu foarte mici), cam de aceleași dimensiuni (să fiarbă cam în același timp). Ceapa și usturoiul se toacă și se înăbușe în uleiul de măsline (puteți pune puțin mai mult de o lingură, eu le înăbuș într-o lingură de ulei, până ceapa devine translucidă, apoi adaug usturoiul, apoi pun o ceșcuță de apă caldă), se adaugă legumele, lintea și peste ele se toarnă cam 2l-21/2l de lichid (apă, supă) fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc mic, parțial acoperit, până toate ingredientele sunt fierte bine (lintea o să vedeți că se face „zdrențe”). Dați cratița la o parte și pasați toate cele cu blender-ul vertical, apoi puneți la loc cratița pe foc, adăugați condimentele și zeama de lămâie (gustați, dacă e pe placul vostru, lăsați-o așa, dacă simțiți că trebuie ceva mai mult, adăugați), amestecați și mai lăsați pe foc vreo 5 minute.
Se servește cu pâine cu usturoi, mie îmi place cu un strop de iaurt și lămâie. Puteți să serviți și cu ardei iute ;)
Poftă bună! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...