Treceți la conținutul principal

Prăjiturele aromate cu stafide, caise și curmale

 

     De ziua mea nu m-am putut abține, bineînțeles și am ales să-mi petrec puțin timp în bucătărie pentru ceva special. Ochisem mai demult pe Ecuisine rețeta asta și vroiam musai s-o încerc. Cum azi am avut parte de un cadou special de la MegaImage (și ei nici măcar nu știu ce bucurie mi-au făcut), pentru că am găsit multe dintre felurile de zahăr după care mă tot uitam, am și pornit la treabă, cu spor și drag, ca de fiecare dată când fac ceva bun :D
     Am modificat puțin rețeta, am pus numai jumătate din cantitatea de zahăr din aluat și așa mi s-a părut destul de dulce, data viitoare o să pun și mai puțin, pentru că și așa toate fructele uscate sunt destul de dulci. Stafidele le-am înmuiat puțin înainte în apă călduță, în care am pus și o lingură de vișinată, că altceva n-aveam :)) . Nu am făcut rulouri, jumătate din compoziție am făcut-o un rulou mai mare si l-am copt fix așa, apoi am tăiat din el felii, cealaltă jumătate am îndesat-o în forme de mini-tarte, după cum vedeți. Bune au ieșit, s-a umplut casa de arome și parfum, aluatul ți se topește în gură, iar crema e super parfumata de la ghimbir și coaja de portocală, consistentă de la fructe, ce mai ... o nebunie!

Ingrediente:
  Pentru aluat
  • 250g făină (eu am pus 125g făină speltă, 125g făină de ovăz)
  • 150g unt nesărat (President)
  • 30g zahăr muscovado light  (Billington's)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 2 gălbenușuri de ou
  Pentru umplutură
  • 250g stafide, curmale și caise uscate (eu am pus 60g stafide brune pe care le-am înmuiat după cum am spus mai devreme, 90g curmale și 100g caise uscate)
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • coaja și zeama de la o portocală (cam 100ml zeamă și 2 linguri răzătură - am folosit o portocală mai mărișoară)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
    Pentru aluat mixați făina cu untul, apoi adăugați restul de ingrediente și amestecați bine până obțineți un aluat, faceți o bilă pe care o aplatizați și apoi o înveliți în folie și o dați la frigider 30 de minute.
    Pentru umplutură, le blenduiți pe toate până obțineți o pastă (eu n-am blenduit de tot, au mai rămas bucățele mici din ingrediente).
    Scoateți aluatul de la frigi și îl împărțiți în două. Puteți alege varianta simplă, întindeți o foaie, puneți jumătate din cremă, apoi împăturiți aluatul până obțineți un rulou, apăsați puțin să se distribuie crema uniform, tăiați în  câte bucăți doriți, puneți rulourile într-o tavă de copă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru maxim 20 de minute sau până se rumenesc. Repetați procedeul și cu cealaltă parte de aluat și cremă. După cum am spus, din prima parte de aluat am făcut ruloul pe care l-am tăiat după ce l-am scos din cuptor și m-am folosit de formele de mini-tarte pentru a doua jumătate din aluat. Și asta a ieșit :)

                                                              Poftă bună! 


      

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…