Treceți la conținutul principal

Prăjiturele aromate cu stafide, caise și curmale

 

     De ziua mea nu m-am putut abține, bineînțeles și am ales să-mi petrec puțin timp în bucătărie pentru ceva special. Ochisem mai demult pe Ecuisine rețeta asta și vroiam musai s-o încerc. Cum azi am avut parte de un cadou special de la MegaImage (și ei nici măcar nu știu ce bucurie mi-au făcut), pentru că am găsit multe dintre felurile de zahăr după care mă tot uitam, am și pornit la treabă, cu spor și drag, ca de fiecare dată când fac ceva bun :D
     Am modificat puțin rețeta, am pus numai jumătate din cantitatea de zahăr din aluat și așa mi s-a părut destul de dulce, data viitoare o să pun și mai puțin, pentru că și așa toate fructele uscate sunt destul de dulci. Stafidele le-am înmuiat puțin înainte în apă călduță, în care am pus și o lingură de vișinată, că altceva n-aveam :)) . Nu am făcut rulouri, jumătate din compoziție am făcut-o un rulou mai mare si l-am copt fix așa, apoi am tăiat din el felii, cealaltă jumătate am îndesat-o în forme de mini-tarte, după cum vedeți. Bune au ieșit, s-a umplut casa de arome și parfum, aluatul ți se topește în gură, iar crema e super parfumata de la ghimbir și coaja de portocală, consistentă de la fructe, ce mai ... o nebunie!

Ingrediente:
  Pentru aluat
  • 250g făină (eu am pus 125g făină speltă, 125g făină de ovăz)
  • 150g unt nesărat (President)
  • 30g zahăr muscovado light  (Billington's)
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 2 gălbenușuri de ou
  Pentru umplutură
  • 250g stafide, curmale și caise uscate (eu am pus 60g stafide brune pe care le-am înmuiat după cum am spus mai devreme, 90g curmale și 100g caise uscate)
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • coaja și zeama de la o portocală (cam 100ml zeamă și 2 linguri răzătură - am folosit o portocală mai mărișoară)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
    Pentru aluat mixați făina cu untul, apoi adăugați restul de ingrediente și amestecați bine până obțineți un aluat, faceți o bilă pe care o aplatizați și apoi o înveliți în folie și o dați la frigider 30 de minute.
    Pentru umplutură, le blenduiți pe toate până obțineți o pastă (eu n-am blenduit de tot, au mai rămas bucățele mici din ingrediente).
    Scoateți aluatul de la frigi și îl împărțiți în două. Puteți alege varianta simplă, întindeți o foaie, puneți jumătate din cremă, apoi împăturiți aluatul până obțineți un rulou, apăsați puțin să se distribuie crema uniform, tăiați în  câte bucăți doriți, puneți rulourile într-o tavă de copă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru maxim 20 de minute sau până se rumenesc. Repetați procedeul și cu cealaltă parte de aluat și cremă. După cum am spus, din prima parte de aluat am făcut ruloul pe care l-am tăiat după ce l-am scos din cuptor și m-am folosit de formele de mini-tarte pentru a doua jumătate din aluat. Și asta a ieșit :)

                                                              Poftă bună! 


      

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …